Wednesday, 20 September 2017

Bad Genius Movie Review

Lama sangat aku tak tengok filem dari Asia di wayang. Tapi filem nan satu ni ramai sangat yang rekemen, so di satu pagi hujung minggu aku pun gi tengok filem ni sorang-sorang.


Filem dari Thailand ini mengisahkan Lynn, seorang pelajar sekolah menengah yang sangat pandai. Pandainya Lynn ni bukan level biasa-biasa, sampaikan sebuah sekolah elit sanggup bagi dia full scholarship asalkan dia sanggup belajar kat situ. Di sekolah tu, Lynn berkawan baik dengan seorang gadis popular bernama Grace.

Demi nak stay dalam kelab drama, Grace terdesak nak maintain pointer. Sebab kesian member, Lynn pun bagi Grace tiru dia dalam exam. Grace pun cerita kat boyfriend dia, Pat, who ended up bagi Lynn idea untuk 'jual' kegeniusan dia. Caranya, Lynn bagi dia dan kawan-kawan diorang tiru, then Lynn dapat duit.


Lynn tempted dengan idea tersebut, memandangkan dia dan bapak dia orang susah. So dia memulakan 'bisnes' supply jawapan kat bebudak sekolah tu. Makin lama Lynn makin kelabu mata tengok duit sampaikan Pat bagi idea untuk Lynn supply jawapan untuk exam STIC. STIC ni exam untuk masuk universiti-universiti di Amerika dan set soalan adalah sama di seluruh dunia.

Nak bawak keluar jawapan untuk STIC bukanlah senang, kena ada memori yang kuat dan masa yang cukup. Jadi Lynn, Pat dan Grace muncul dengan idea untuk ambil exam tersebut di Sydney, Australia kerana faktor zon masa yang lebih cepat. Lynn meminta bantuan dari seorang lagi budak lelaki genius bernama Bank di sekolah diorang sebab dia tak rasa dia boleh hafal sorang-sorang. So, dari situ bermulalah perancangan genius Lynn dan rakan-rakan.

So, nak tau cmane diorang plan misi mustahil ni dan adakah plan diorang akan berjaya, korang tengoklah sendiri.

Scene kat dewan exam yang buat aku pun nervous sekaki!

My review? Filem ni memang best! Aku bagi 4 1/2 bintang! Best sebab lengkap unsur saspen, kelakar, semangat setiakawan dan kasih sayang keluarga. Katanya inspired by true events. How true is true, aku tak tau.

Jatuh kategori wajib tonton you alls! Cuma kalau anak-anak yang masih bersekolah kena ada parental guidance, takut diorang ikut pulak. Overall aku memang puas hati.

OKlah, thanks for reading gais!!


Thursday, 14 September 2017

Braces Journey Part 6 - 6 Bulan Kemudian

Sedar tak sedar, dah lebih 6 bulan aku bergigi besi. So far, aku masih melalui prosedur yang sama. Check up sebulan sekali, tukar powerchain, tukar arch wire. Tapi hari tu aku buat scaling (cuci gigi), sebab once gigi dah bergerak, kotoran-kotoran yang selama ni terperangkap kat celah-celah tu akan keluar. Lagipun, kalau pakai braces, memang senang trap sisa makanan. Sebab tu kot aku tak kenyang. 50% makanan aku terselit, 50% je masuk perut. Haha. So, nasihat buat pemakai braces sekalian, jangan miss scaling ye. Tapi, nak buat tu, pastikan bagitau sebelum appointment. Nak buat scaling, gigi kena bebas dari sebarang wayar berselirat. Cuma bracket sahaja diorang tak cabut.

Selain dari powerchain, aku jugak berkenalan dengan 'coligation'. Very fine wire, fungsi dia supaya gigi-gigi ko akan bergerak seiring sejalan dan tak jarang.


So far dah 6 bulan pakai braces ni, aku makin lali. Awal-awal je tak boleh makan nasi hampir seminggu, tapi sekarang dah OK. Balik appointment dah boleh makan nasi dah, tapi kena lauk senang kunyah, kalau tak sakit jugak. Ada lah sekali terlampau sakit sampai aku tak boleh tidur.

Tapi baru-baru ni doktor pasang 'power thread' (rujuk gambar atas) kat gigi atas dan bawah. Aku pun tak tau apa beza ngan powerchain tapi lagi tebal dan lagi menyakitkan. Yang ni memang menghalang dari makan nasi. Bila terlanggar time tidur memang terjaga.

Aku dah try tangkap gambar tapi tak jadi. Hahaha. Awal-awal je berangan nak tangkap gambar sebulan sekali nak buat timelapse, pas tu ke laut.

Thanks for reading!

Monday, 11 September 2017

Train Romantik dan Hutan Buluh - Part 12 - Kansai Trip

Assalamualaikum semua! Mood aku tengah membuak-buak nak sambung cerita Jepun ni so marilah kita. Hari ke 5 kami nak ke Kyoto lagi, so ambil JR West Kansai Area Pass

Mula-mula meh aku cerita cara nak beli JR Pass. JR Pass boleh beli siap-siap di Malaysia. Dia akan bagi resit. So, bila sampai sana just tukar di kaunter JR yang ada dekat airport. Macam kitorang, beli di booth di Isetan KLCC. Harga adalah 2,200 yen. Harga ikut yen tau, tapi boleh bayar pakai RM bergantung kepada kadar tukaran wang. JR Pass ni hanya untuk tourist. Boleh je beli di Jepun, tapi nak jimat masa dan duit yen, lagi senang beli di sini. Nak beli online boleh klik JTBOnlineMalaysia

Sebelum beli, kena standby :
1. Fotostat Passport
2. Tarikh pass akan digunakan. So, plan your itinerary before beli.

JR Pass adalah untuk individu, so tak boleh tukar. So far takdelah kitorang sampai kena check, but we never know kan, kot lah random. Insha Allah kalau aku jumpa JR Pass hari tu aku share gambar in the next entry

JR Pass ni ada macam-macam jenis. Mana satu nak diguna bergantung kepada tempat korang nak pergi dan itinerary. Nak lagi info boleh baca sini : Japan Pass Guide

Since dekat dengan tempat kitorang duduk tak ada JR station, so kenalah naik subway dari Namba Station ke Umeda station. Kansai Thru Pass 2 Days kitorang dah expired dan subway tak boleh pakai JR Pass. Teragak-agak nak beli tiket manual walaupun ada option bahasa Inggeris. Biasalah, nama pun tourist. Hehe. Dah sampai Umeda, jalan ke Osaka JR Station. Tapi time ni dah pandai sikit navigate Osaka station sebab dah puas sesat. Ewah. Kononlah, ajak pergi lagi sekali confirm sesat lagi. Kah kah.

240 yen dari Namba ke Umeda(Connected to JR Osaka Station). Tiket train yang comel sangat. Lagi kecik dari tiket bas mini kaler pink tahun 90-an

Lupa nak bagitau, pagi hari ke-5 ni kami nak naik Sagano Romantic Train u olls. Eh ingat akak tak romantik ke? Luaran je nampak brutal OK. Nak ke sana, kami naik JR dari Osaka Station direct ke JR Kyoto Station. Kalau aku kaya dah naik bullet train lagi sekali, tapi macam membazir pulak sebab dah ada pass. Dari JR Kyoto Station, naik JR Train lagi sampai ke Umahori Station.

Nak ke Umahori Station dalam 20 minit. Lama rasanya duduk dalam train. Awal-awal tu view dia bosan, nampak rumah-rumah je, then lama-lama akan masuk area kampung. Tengok luar tingkap dah nampak sawah padi dan sungai. Teringat filem Embun, Aqasha ajar Umi Aida tanam padi stail Jepun. Eh ke situ plak. Haha.

Keluar dari Umahori Station terus rasa angin sejuk. Tempat ni berkabus dan dikelilingi bukit. Sebab tu sejuk. Menggelupur bukak beg ambil Down. Still sejuk. Tabahlah. Haha. Tapi Subhanallah, view dia cantik giler. Udara pun fresh. Kena jalan sikit dari Umahori Station ke Kameoka Torokko Station.

Ko kenapa dik? Sakit pinggang sebab duduk lama dalam tren ke atau tak tahan baju berat berlapis-lapis. Haha. Time ni cakap pun mulut keluar asap

Boleh bergambar kat sawah padi!

The view dari Tingkat 2 Stesen Kameoka. Aku lupa ambil gambar stesen dari luar.

Ada kedai souvenir

Sementara tunggu Romantic Train, aku macam biasa bila sejuk je mulalah bladder buat hal. Padahal control tak minum air tuh. Aduh. So, aku pun gi toilet. Terkejut aku tengok toilet dia walaupun bersih sebab toilet cangkung ye u olls! Air takde, so kena isi air dalam botol kat sinki. So, ketahuilah bahawa toilet di Jepun ni variety. Ada tandas duduk yang moden dan siap ada air, pakai suis elektrik tu. Ada jugak tandas duduk takde air, so sebelum bukak zip tu check lah dulu ye. Toilet klasik ala-ala kat kampung pun ada jugak. Nasib baik hajat kecil, kalau hajat besar memang aku tahan balik town Kyoto. Haha.

Kalau belum beli tiket, boleh beli di kaunter. Tiket dia ada timing, tak boleh main redah je.  


Kitorang beli tiket awal, sampai je terus beli kat airport. Sebenarnya kalau beli awal boleh dapat seat. If lambat kena berdiri. Harga tiket 620 yen dewasa, 310 yen kanak-kanak.

 Dah sampai! See..ada pakcik yang jaga ye, ko jangan macam-macam, kena wisel nanti

Sepanjang perjalanan boleh nampak Hozugawa Ravine. Ada sungai jernih yang mengalir kat tengah-tengah jurang ni. Memang cantik. But to be honest lagi cantik kalau datang masa autumn dah full swing. Time kitorang ni daun pun belum merah lagi. Insha Allah, kalau ke sini lagi nak try naik boat menyusuri Sungai Hozugawa sekali.

Naik je terus cari seat, sebab kat tiket ada nombor

 If nak adventure dan banyak masa naiklah bot ride selama 2 jam



Kitorang naik sampai ke Arashiyama Torokko Station. Turun kat sini sebab nak tengok the famous hutan buluh. Train ride ni tak silap aku dalam 15 minit. Entahlah, seronok menikmati view luar. Sebab memang sangat cantik.

Manusia ramai, so pendamlah impian nak syot cantik macam dalam iklan. Itu semua dusta. Haha
 
Tips nak gambar cantik tanpa gangguan, shoot dari tepi. Haha. Tapi takdelah secantik if berdiri tengah-tengah jalan.

Dari sini kitorang proceed je ikut lautan manusia. Jalan je terus sampai jumpa jalan raya dan ada bus stop.

Singgah makan kat 'warung' belakang bus stop. Aku yakin halal sebab takde daging or ayam dalam menu. Just ikan dan sayuran. Pekerja dia pun boleh berbahasa Inggeris. Kitorang tanya ada alcohol atau wine ke tak, dia jawab takde. Tapi bila kitorang nak beli satu desert ni dia kata direndam dengan sakae (arak Jepun). So, apa-apa pun korang nak beli kat Jepun kena tanya dulu. Walaupun kuih dan muih beraneka macam, makanlah jangan hanya dipandang. Gambar takde sebab aku tengah pening nak adjust cmane nak makan pakai chopstick. Stress woi kedai makan kat sini takde sudu garpu. So, nasihat aku buat korang yang tak pandai, bawaklah sudu garpu sendiri. Aku makan nasi campur cendawan apa entah. Lagipun orang ramai, kitorang pun duduk menyelit kat tembok tepi longkang. Tapi longkang kat sini takde bau dan bersih, so takde masalah putus selera mahupun putus terpaksa.

Dah makan, ke mana kita? Macam biasa sebab aku blogger malas nak tulis blog panjang berjela, korang tunggulah entry seterusnya. Hahaha. Till then, thanks for reading!!

Sunday, 3 September 2017

Sweet September is here

Assalamualaikum dan hai semua! Selamat Hari Merdeka dan Selamat Hari Raya Aidiladha. Alhamdulillah, berakhir sudah bulan Ogos yang sangat memenatkan! Tapi yang tak bestnya berakhir juga promosi 50% tambang MRT dan LRT. Berakhir jugak SEA Games. Tahniah skuad Malaysia mencapai target 111 emas dan menjadi juara keseluruhan. Walaupun frust tak dapat tengok opening dan closing atas tuntutan kerja dan urusan keluarga, dapat jugak menyelit kat acara-acara free tanpa tiket. Hahaha. Sekarang ni dok menghitung hari nak gi holiday! Badan aje kat sini, hati ngan jiwa dah kat mana-mana entah!

Sebelum aku melalut lebih jauh, meh kita tengok sape yang bakal menjadi my September Sweetheart berdasarkan pengomen yang meninggalkan komen walaupun blog sendu tak berupdate. Mereka adalah:

Anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.com/

Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

aRzMoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

anamizu
Blog : http://ana-mizu.blogspot.my/

aryan azra
Blog : http://aryanazra.blogspot.my

Hainom Okje
Blog : http://hainomokje.blogspot.com/

Fidah Shah
Blog : http://whitebarley.blogspot.my

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

nhhas
Blog : http://hnr318.blogspot.my/

tiga lalat
Blog : http://tigalalat.blogspot.my

I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

Siti Yang Menaip
Blog:http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

paridah
Blog : http://karyaku-paridahishak.blogspot.my/

Juliza
Blog : http://www.mamajue.com/

Hasliynda
Blog : http://haslinyda-umairah.blogspot.my/

mamapp
Blog: http://www.mamapipie.com/

raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/

ana suhana
Blog : http://www.anasuhana.com

Yang tak tersenarai, jangan ingat aku tak appreciate dan tak menyinggah pulak ye. I olls sangat terharu dengan kehadiran u olls semua. Aku tau ramai yang  nak komen, tapi dah entry pun hambar nak buat cmane. Kalaulah blogging ni ada KPI aku rasa aku dapat 2 je. Huhuhu.

OKlah, dah banyak merapu ni. Nanti free time aku gi jalan-jalan blog korang ye. Thanks sudi singgah sini. Sayang korang!

Friday, 25 August 2017

The Legend Is Back

Keputusan undian peringkat kumpulan Liga Juara-Juara (UEFA Champions League) musim 2017/2018


Terletak cantik di Group E bersama penghancur hati Sevilla, kelab nun jauh di Russia, Spartak Moscow dan kelab yang nama aku tak pernah dengar Maribor. Atas kertas memang nampak mudah untuk layak ke pusingan seterusnya. Tapi ini Liverpool. Dan mana-mana penyokong Liverpool tahu benda ni : Liverpool lemah berhadapan kelab lemah dan power bila lawan kelab hebat.

Final UCL 2005 yang dirindukan

Apa pun sebagai penyokong kita haruslah believe. Setelah penampilan hambar 3 musim lepas dan langsung tak tampil 2 musim berlalu, bekas juara Eropah 5 kali akan kembali. Take a bow you little English club,coz European nights in Anfield is back.


Doa banyak-banyak sikit Abam Sadio Mane si hitam manis.

Jangan hampakan kami lagi sayang-sayangku. You'll never walk alone.

p/s : Kelab Spain favourite, Atletico Madrid dapat group yang tough pulak. Ada Chelsea dan Roma. Imagine lawan Liverpool di final. Pergh..dream fixture! 

Saturday, 19 August 2017

Only love can hurt like this

Assalamualaikum..

Sebuah perpustakaan
19.8.17
4.00 pm
Alone

"Kenapa kerja? Hari ni kan Sabtu?"

Itu soalan retorik untuk orang yang bekerja di syarikat suratkhabar. Like for real kau tanya soalan ni?


Hari ni tak sibuk. Sekadar standby kalau-kalau ada request dari bahagian editorial. Aku menulis di meja kaunter sambil-sambil menonton Sukan SEA di Astro Arena. Mujur ada TV. Tak adalah sunyi. Staf syif petang sampai lewat sikit katanya. Tak apalah, dia pun penat. Seminggu ni masing-masing bekerja macam orang gila. Aku sendiri boleh dikatakan hari-hari balik lewat. Letih.

Punca letih bukan kerana kerja yang tiba-tiba banyak. Sibuk di bulan Merdeka bukan perkara baru. Tambah pulak Sukan SEA. Kau patut tengok kami masa musim pilihanraya.

Sukan SEA. Ah..teringinnya hati ni nak ke stadium. Merasai kemeriahan majlis pembukaan. Tapi apakan daya. Terikat dengan komitmen kerja. 'Pekerjaan' di zaman ini adalah suatu komoditi. Kalau kau ada, kau kena jaga.

Begitupun, ia bukan halangan untuk 4 orang colleague aku ambil skim bersara awal (VSS). VSS ni sakitnya pada yang ditinggalkan. Yang pergi dapat duit dan masa senggang. Yang tinggal merana sebab kehilangan orang-orang kuat yang berpengalaman, kehilangan rakan dan pastinya workload akan bertambah. As for me, aku kehilangan 4 orang 'Abang'. Yang banyak ajar aku pasal kerja, pasal kehidupan dan tahan dengan kerenah aku. Ya, jadi betullah kata Haji Bakhil pada Cikgu Morni. "Orang banyak umur tu banyak experience". Kat office ni aku sorang je anak dara. So walaupun dah tua dan takdelah lawa mana, tetap aku jadi 'rebutan'. Mujur saja aku masih tau jaga batas.

Buat masa ni aku kena buat kerja dua orang. Ada kalanya aku begitu tertekan. Tambahan pula dengan masalah peribadi. Aku cuba untuk tak nak menangis. Untuk pura-pura kuat.

Tapi hari tu gugur jugak air mata aku. Adik aku accident jatuh motor sebab mengantuk masa balik kerja. Adik yang aku maksudkan ni adalah adik aku yang kahwin baru ni. Lama sangat darah manisnya. Haha. Aku yang selama ni acah-acah wanita tabah, menangis bila tengok dia atas katil hospital. Bukan menangis sebab dia patah riuk atau koma. Dia OK, boleh bercakap, boleh bergerak, takde concussion dan hanya luka-luka sikit. Tangisan aku sebab aku tak boleh bayangkan dunia aku kalau aku kehilangan dia. Dalam tak sedar aku membebel, suruh dia jaga diri. Jangan risaukan aku.


Padahal tengah cari alasan untuk menangis. Minggu yang letih. Letih badan, letih fikiran dan letih emosi.

Lega rasa dapat lepas gian menulis. Insha Allah akan kembali aktif blogging. Doakan aku kuat mental fizikal dan pastinya hati. I'll be back.

Thursday, 10 August 2017

Kinkakuji , Souvenir and Geisha Hunting - Part 11 - Kansai Trip

Assalamualaikum semua! Ayuh kita sambung cerita Jepun yang dah terperap dalam draf. Dapat jugak habiskan walaupun internet slownya lahai.

Seperti yang dirancang, marilah kita ke Golden Pavillion ataupun dipanggil Kinkakuji  . Nak ke sana, kitorang naik direct bus nombor 101 dari Kyoto Station. Bas nombor 205 pun boleh. Boleh bayar tambang bas pakai Kansai Thru Pass. Kansai Thru Pass ni unlimited. So, naiklah sebanyak mana subway (kecuali JR dan bullet train) dan bas (kecuali bas ekspres). Perjalanan ke Kinkakuji ambil masa around 40 minit dan jangan risau sebab ada display nama bus stop dekat depan driver.

 Image credit : HERE

Naik bas dari Kyoto Station adalah option paling mudah nak ke sana. Kalau ikut google maps atau tripadvisor, macam-macam cara diorang suggest tapi tak payahlah nak pening kepala. Hanya ingat tips ni, beratur bila nak naik bas, naik dari pintu belakang dan swipe kad/bayar exact fare masa nak keluar ikut pintu hadapan. Sama je macam di Kobe.

Dah sampai Kinkakuji, kita beli tiket masuk dulu berharga 400 yen. Tak banyak yang boleh dibuat kat sini selain bergambar dan menikmati betapa cantiknya senibina Jepun. Tapi tempat ni memang ramai manusia. Tabahlah nak cari port terbaik. Barbaloi? OK je bagi aku.


Budak bijak, ada spek hitam tak pakai.

Dah puas posing dan lepak-lepak dalam ni jamu mata, kita nak ke Gion District dan nak beli souvenir. Dekat luar Kinkakuji ni banyak je kedai jual souvenir. Harga takdelah mahal sangat. Aku agak menyesal tak beli kat sini. Tau sebab apa menyesal? Haha, baca sampai habis. Macam cerita Ultraman jugaklah, tanpa dijangka raksasa muncul!

Untuk ke Gion, kitorang naik bas. Sebelum tu kitorang singgah Kyoto Imperial Palace Park untuk picnic dan lunch. Aku lupa ambil gambar. Park ni mengelilingi Kyoto Imperial Palace. Tapi kitorang lepak luar je tak masuk ke dalam lagi walaupun free. Haha, malas nak jalan, lagipun tak masuk iti. Aku lupa nama bus stop kitorang berhenti tu. Actually main redah je sebab Kansai Thru Pass unlimited, so belasah je turun naik bas. Tahu tempat ni pun dari staf kat Tourist Centre. Memang truly unplanned.

Pengalaman kelakar kat sini masa nak ambil gambar sandar kat dinding Kyoto Imperial Palace tetibe alarm bunyi. Kuat giler. Mujurlah kami-kami je time tu. Memang cuak. Takut gak aku tetibe polis ke pengawal ke datang tangkap kata aku nak ceroboh istana. Lepas tu dengar announcement dilarang bersandar dalam bahasa Inggeris dan behasa Jepun. Tapi takde apa-apa pun.

Dah terencat sebab bunyi alarm, kitorang pun packed up, dan gerak ke Gion. Pengalaman kat Jepun ni, nak cari tong sampah Allahu susahnya. Tapi takde pulak sampah bersepah. Orang Jepun sampah bawak balik rumah kot. Patutlah beg diorang besar-besar. Haha.

Nak ke Gion boleh naik bas no.12 atau 59 yang menghala ke Shijokawaramachi. Berhenti dekat Kyoto Marui Store. Kat sini ada Prayer Room. Better solat dulu sebab kalau dah merayap dalam area Gion ni entah dah ke mana-mana korang pergi. Apa pun, tu pilihan masing-masing. Sekadar beri idea.


Dari jauh dah boleh nampak Kyoto Marui Store. Nampak je tekanlah loceng dan korang dah sampai ke area Kyoto yang sibuk dan penuh dengan manusia. Time ni bolehlah bukak jaket sebab dah tak sejuk. Normallah tu bila ramai orang.

Misi kami selain mencari geisha adalah membeli souvenir. ND cakap dia ada baca kat FB tentang satu kedai yang jual souvenir murah-murah. We olls pun dengan penuh semangat mencari kedai berpandukan apa yang ditulis dalam post FB yang dia baca tu. Sayangnya, tak semudah itu mencari arah berpandukan post pendek dalam FB. Aku dah start naik angin. Kaki dah penat, keluar masuk lorong tak jumpa pun kedai souvenir yang disebut. Kedai makan dan kedai jual barang branded banyaklah.

Yang lain diam je tengok drama aku ngan ND. Aku kenal ND bukan setahun dua ye, dari sekolah menengah lagi. Gaduh tu memang tak pernah, merajuk manja tu adalah. Tapi masing-masing cam dah penat dan takde mood. Aku dah membebel, menyesal tak beli kat depan Kinkakuji lah, apa lah. ND pun give up dan ikut je cadangan aku nak patah balik. Nak patah balik kena cari bus stop. Ah..stress. Nak naik kat mana? Sel-sel otak terus tak berhubung sebab benda ni takde dalam plan.

Dalam pada hati mengerekot sambil cari bus stop yang ada bas ke Kinkakuji, tiba-tiba aku rasa nak try usha satu lorong ni...Pelik jugak kenapa tak masuk lorong ni dari tadi.


Jalan punya jalan kitorang nampak..

Inilah dia..kedai souvenir murah telah dijumpai!



Mana nak cari kedai yang best ni? Ha, teruskan baca untuk cari kedai souvenir murah di Osaka

Kedai tu terletak di lorong yang ada signboard ni

If naik bas, turun betul-betul di bus stop 'Shijo-Kawaramachi', sebelum sampai Kyoto Marui Store. Turun je terus nampak lorong yang ada kedai auntie tu.

Senarai bas yang lalu dan berhenti di bus stop 'Shijo-Kawaramachi'.

Once dah sampai kedai, mood masing-masing semua kembali ceria. Dasar perempuan, dapat shopping terus elok. Haha. Bagi aku harga di kedai ni berpatutan. Auntie dan uncle yang jaga kedai ni pun peramah dan boleh bagi diskaun, tu pun kalau korang pandai tawar-menawarlah. Aku bab ni memang fail. Souvenir yang famous orang selalu beli adalah T-shirt, keychain, fridge magnet, kimono, pedang mainan, chopstick, kipas dan cermin muka. Cam biasa, jangan convert kalau tak perasaan kedekut akan mula menguasai diri. Lulzz.

Tanggungjawab kepada keluarga - Done!

Dah dapat souvenir, masing-masing dah happy dan mood kembali ceria, marilah kita mencari sang Geisha, ikon utama di Gion. Ramai yang confuse bila datang area Gion ni, sebab akan jumpa ramai awek Jepun berkimono. Sesetengah tu bukan Jepun pun, tapi Korea takpun Filipina! Rupa je sama. So, jangan main tembak je nampak awek pakai kimono terus assume tu 'Geisha'.

First thing first..apakah itu Geisha? Kalau ikut apa yang aku baca dan apa yang aku tengok kat filem, Geisha ni seorang 'entertainer' yang ditugaskan untuk menghiburkan kaum lelaki. Seorang geisha dilatih supaya boleh menari, bermain alat muzik dan mahir melayan tetamu. Geisha bukan pelacur mahupun GRO, hanya boleh dipandang, tak boleh diusik. Jauh di sudut hati aku seorang wanita, rasa kesian pun ada, tapi entahlah, dah itu jalan dan pekerjaan yang dipilih. Aku tak rasa di zaman moden ni masih ada yang dipaksa.

Kalau ikut filem 'Memoirs of a Geisha' , camnilah rupanya

Anyway, geisha biasanya bersolek putih melepak dan berkimono lengkap. Ramai cakap, waktu terbaik nak tengok geisha adalah petang menjelang senja, sebab waktu tu geisha akan keluar ke tempat kerja. Tapi diorang tak suka diganggu, so kita akan dianggap kurang ajar kalau kita ajak diorang bergambar sekali, apatah lagi tegur. So, kita hormat jelah adat tempat orang ye tak.

Sebenarnya kitorang ada terserempak dengan geisha, tapi tu pun lepas dia lalu baru kitorang sedar. Nampak seorang Geisha (kitorang syak je) jalan laju-laju walaupun berterompah dan pakai kimono. Pastu dua tiga langkah belakang dia ada sorang lagi wanita lebih berusia, mungkin 'mentor' atau 'Maiko' yang ikut. Muka diorang serius je, pastu jalan menonong tak toleh kiri kanan.

Terserempak dengan Geisha masa dok melepak di tepi jalan ni

So kira tercapai lah wishlist kat Gion. Trust me, kalau Geisha lalu, korang akan cam. Perwatakan dia lain dari yang lain. Kalau nampak awek pakai kimono jalan ramai-ramai bersiar-siar pegang kipas gelak hihihi sambil tangkap gambar, tu bukan geisha, tapi tourist sama cam korang gak.

Kita jalan-jalan area Pontocho pulak.



 Ramai orang lepak kat area ni. Mostly local. So, kita tumpang sekaki lepak sambil makan bekalan. Kau ingat Aliff Syukri je makan tepi jalan, aku makan tepi sungai, lagi best.

 Still..sungai ni bersih gila! Respect betul aku. Takde bau busuk pun. Kat KL tengok orang ada selera tak makan tepi Sungai Ampang.


As for me, aku suka gila area Gion ni. Sebab ia sebuah kawasan kecik yang masih ada kedai-kedai tradisional, ada kawasan geisha, di tengah-tengah kesibukan bandar Kyoto. Sangat unik dan menarik.

Dah dapat souvenir, dah nampak geisha, maka marilah kita balik. Perut pun dah berkeroncong lapar.

Part 10
Part 9

Wednesday, 2 August 2017

August Bloglist

Assalamualaikum semua.. Macam biasa, aku nak share dengan korang senarai pengomen tegar bulan Julai. Sebagai tanda penghargaan, dalam sibuk berhari raya, masih sudi menyinggah kat sini. Mereka adalah:

1.Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

2.aryan azra
Blog : http://aryanazra.blogspot.my

3.Siti Yang Menaip
Blog:http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

4. Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

5.Hainom Okje
Blog : http://hainomokje.blogspot.com/

6.aRzMoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

7.Cik Yaya
Blog :  https://tentangyaya.blogspot.my

8.I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

9.nhhas
Blog : http://hnr318.blogspot.my/

10.Adam
Blog : http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.my/

11. Farrah MF
Blog: http://famf-tower.blogspot.com

12.tiga lalat
Blog : http://tigalalat.blogspot.my

13.nini
Blog : http://duniasaya2001.blogspot.my/

14. Fidah Shah
Blog : http://whitebarley.blogspot.my

15.dorsett pink
Blog : http://dorsettpink.blogspot.my/ 

I olls sangat terharu dengan kehadiran u olls semua. Aku tau ramai yang  nak komen, tapi mungkin tetiba sel-sel otak tak berhubung. Adakah kerana entry aku yang entah apa-apa? Hahaha. Silent reader pun aku tetap appreciate. Tapi dah silent, aku tak tahu lah sape korang.

Sebagai tanda penghargaan, blog-blog yang tersenarai akan dimasukkan dalam bloglist Ogos. Patutnya update bloglist 1 haribulan, tapi gara-gara cuti lama sangat, sibuk nak settlekan segala kerja yang ada.

Yang tak tersenarai pun aku gi blogwalking jugak sebab aku memang rajin bab gi blog orang dan komen. Blog sendiri? Hurmmmmmmmmm.. Banyak sangat aku nak story kat blog ni. My brother's wedding, gi vacation, cerita Jepun yang tak habis lagi tu.

OKlah, thanks for reading! Nanti datang lagi ye..


Tuesday, 25 July 2017

Quick entry before I go missing again

Assalamualaikum dan hai semua! Alhamdulillah, segalanya dah selesai. Majlis perkahwinan adik aku berjalan lancar. Memang hectic. Majlis belah perempuan dan lelaki dibuat berturut-turut. But well, bak kata Mak, "at least kita penat, penat sekali je".

Sebagai seorang kakak yang berjiwa sensitif, memang agak sedih nak let go satu-satunya adik lelaki yang aku ada. Tapi sekurangnya aku tahu sekarang dah ada orang jagakan dia. Jaga makan-pakai dia, tenangkan emosi dia dan ada dengan dia bila susah senang. As for me, menghadap soalan "Kakaknya bila pulak" takdelah susah mana nak dijawab. Yang letih adalah soalan "Kenapa makin kurus?". Dehel makcik, takkan nak cakap saya hisap dadah pulak. Dah kurus tu kurus jelah.

Yang pasti : Tak cukup tidur + Wearing makeup all day + Tak jaga makan (too much chicken, oily food and sugar) + cuaca panas = kulit muka yang disaster. Nak nangis tengok muka sendiri dalam cermin. Dahlah memang dah buruk, lagi buruk jadinya. Huwaaaaaaaa.....

Tapi tak apalah, biarlah kulit terkorban asalkan majlis berjalan seperti yang dirancang walaupun ada sedikit kurang sini dan sana. Kalau tanya aku nanti nak buat cmane, biarlah seringkas mungkin dan tak menyusahkan mak bapak dan adik-beradik. Bukan muda lagi umur 20-an nak buat majlis gilang-gemilang siap sanding bagai. Nikah saja dah cukup. Malu ahh. Oh ye, orang tua memang suka kan guna ayat keji buat kau rasa guilty iaitu "Kahwin lah cepat sementara aku masih larat ni". Defishhh

Quick entry before I go missing again? Oi nak hilang ke mana pulak? Mak abah aku ni beriya nak ajak gi holiday. Ikutkan aku memang malas. Gi holiday ni kadang-kadang bukan makin hilang penat, tambah lagi adalah. Aku memang OK je, yang kesian adik-beradik aku yang dok mengheret anak dan mak ayah aku yang badan pun still lemau lagi. Tapi tulah, permintaan orang tua ni kau layankan jelah. Kang menyesal kemudian hari.

Gambar takde sebab kau taulah bila ramai guna wi-fi, internet slow nokharom. Loading gambar nak watermark pun takes time.

OKlah, aku nak gi packing ni. Balik holiday kita sembang lagi ye. Oh just in case korang nak tau, pengantin tak ikut, diorang gi honeymoon tempat lain.. K bye. Thanks for reading.

Thursday, 13 July 2017

The Guilt Trip Movie Review


If all the kids in the world were lined up and I was to pick one kid for myself Andy, it will always be you.


Sungguh lama blog ni tak buat movie review. Apakan daya dah lama tak tengok wayang. Tapi baru-baru ni aku layan satu movie kat Astro bertajuk 'The Guilt Trip'. Filem ni bergenre komedi drama lakonan Seth Rogen dan Barbra Streisand.

Ini kali pertama aku tengok filem lakonan Streisand, selalu dengar lagu dia aje. Beliau adalah bintang Hollywood versatile yang berstatus legend. Parents korang confirm kenal.

The Guilt Trip mengisahkan Andrew Brewster (dipanggil Andy) lakonan Rogen, seorang inventor yang telah menghasilkan sejenis produk pencuci organik. Percaya yang produknya boleh berjaya, Andy mengambil keputusan untuk menjelajah dari satu negeri ke satu negeri di Amerika untuk memasarkan pencuci tersebut. Sewaktu singgah di New York dia menginap di rumah ibunya, Joyce (Streisand).

Sesi kena bebel dengan mak

Joyce dan bapa Andy telah bercerai sejak dia berumur lapan tahun dan Andy adalah satu-satunya anak yang Joyce ada. So, obviously Joyce sayang gila kat Andy. Antara concern Joyce adalah status single Andy walaupun dah berusia 30-an (eh..sis terasa. Haha). Untuk memujuk anak lelakinya supaya meluahkan perasaan dan bercerita kepadanya sekiranya Andy ada masalah dalam bercinta, Joyce membocorkan rahsia kenapa anak lelakinya dinamakan Andrew.

Menurut Joyce, dia pernah mempunyai seorang kekasih sewaktu berusia 20 tahun yang sangat dicintainya. Tetapi dia dan lelaki bernama Andrew Margolis tersebut telah berpisah dan Joyce mengahwini bapa Andy 2 tahun kemudian. Andy mula memikirkan untuk menyatukan mereka kembali (dah macam plot Kuch Kuch Ho Ta Hai) dengan harapan ibunya akan kembali bahagia dan akan berhenti kacau hidup Andy. Niat Andy ni nampak macam tak baik, tapi OK jugaklah dia nak mak dia bercinta lagi. Ko ingat cinta ni orang muda je ke yang punya?

Bila Andy dapat tahu yang Andrew Margolis ada di San Francisco, dia dapat idea gila nak bawak mak dia sekali on the roadtrip. Andy tipu Joyce kononnya dia nak ada orang teman, pastu boleh bawak mak dia jalan-jalan. Padahal dia dah plan hujung trip nanti nak singgah pejabat Andrew Margolis walaupun San Francisco tak termasuk dalam plan perjalanan asal.


Mula-mula Joyce ni ingat Andy main-main, tapi akhirnya dia setuju untuk ikut. So bermulalah perjalanan dua beranak ni merentas Amerika untuk menjual produk pencuci Scieoclean. Nak tahu berjaya ke tidak Andy jual produk tu dan dapat tak dia satukan Joyce dengan cinta pertama dia, korang kenalah tengok sendiri.

Bagi aku filem ni best lah jugak. Light movie tentang mother-son relationship. Aku suka watak Joyce, sebab nampak natural sama macam ibu-ibu biasa. Sentiasa bagi nasihat, protective dan suka manjakan anak walaupun dah besar panjang. Walaupun annoying dan kadang-kadang memalukan Andy, tapi last-last nasihat mak dia jugak yang banyak tolong dia dalam berniaga. Seth Rogen cam biasa memang kelakor. Aku bagi 3 bintang. Like I said, movie yang simple tapi banyak mesej. Bila tengok korang mesti akan cakap "Hurm...sebijik macam mak aku!"

So kalau korang nak simple movie sambil-sambil lipat kain bolehla tonton filem ni. Till then, thanks for reading. Sayangilah Ibu Anda. Lol..


Monday, 10 July 2017

My Raya Story 2

Sebab masih dalam mood raya, ayuh kita sambung story di Syawal yang kedua.

2 Syawal

Beraya di KL ni, memang jarang nak terima tetamu dari kalangan kawan-kawan sebab biasanya diorang masih di kampung. Tapi ada sorang rakan blogger ni tanya boleh tak nak datang rumah. Eh apa plak tak bolehnya. Meh meh.

Sebab masih awal raya, so aku hidangkan ketupat, kuah lodeh dan rendang ayam untuk blogger sorang ni sebab aku tau dia tak makan daging sangat. Special tau ketupat ni sebab anyam sendiri dengan penuh kasih sayang. Rendang ayam tu pulak rendang ayam pencen, tabah aku bertunggu bertangga kat dapur. Hehe.


So, siapakah si blogger yang datang beraya tu. Nilah dia, Siti Yang Menaip. Tapi hari ni dia jadi Siti Yang Beraya pulak. Thanks dear sudi datang raya rumah akak walaupun takde open house.

Since dah lama tak jumpa, banyaklah kitorang borak. Aku ngan Siti ni kenal pun sebab travel, so dok sembang pasal travel jelah. Raya pun dok sembang pasal berjalan. Aje ye pompuan dua orang ni.

Dah raya rumah aku, Siti ajak gi rumah Sally Samsaiman pulak. Sebenarnya dia tak ajak tapi aku yang nak ikut. Kah kah. Selalu jugak Sally ni ajak gi rumah dia tapi asyik ada je hal. Rumah Sally dekat je dengan rumah aku. Mula-mula pakai GPS. Bila dah sampai rasa nak ketuk kepala sendiri sebab selalu je aku lalu simpang tu.

Sally dan mak dia buat sizzling mee. Aduh, rajin giler ye. Sally ni rajin sangat buat kuih raya sampai 6 jenis. Lama jugak kitorang melepak kat rumah Sally. Dengan Sally pun sembang pasal blogging dan travel. Haha. Yelah, nak sembang KPop, aku tak tengok. Nak sembang bola, aku jelah cakap sorang-sorang nanti.


Aku bukan nak bodeklah Sally ni, tapi dia ni jenis yang tak kedekut. Ada rezeki job review dia selalu share dengan kawan-kawan blogger lain. Thanks Sally terima kehadiran kitorang dan masak sedap-sedap. Layanan dia dan mak dia memang tip top. Good luck with blogging and projek mega awak tu. Hihi.


Lepas beraya rumah Sally, Siti hantar aku balik. Mula-mula plan nak gi KLCC, tapi dari pengalaman aku yang dah lebih 30 kali beraya di KL, aku tau time raya je KL akan penuh dengan foreigner. So, biarlah diorang je lepak KLCC. Kita cari port lain, tak pun duduk rumah je.

Petang dan malam hanya duduk rumah melayan tetamu yang datang. Memang raya yang sibuk. Sedara-mara aku ramai je yang duduk KL, so takdelah bosan sangat.

3 Syawal

Kena raya puas-puas hari ni sebab esoknya aku dah kerja. Tapi papehal pun pagi tu gi basuh kete dulu. Ramai jugak orang dekat carwash favourite aku.

Tengahari tu plan nak gi beraya tapi dah orang datang, kita hold dulu. Petang tu baru gi rumah cousin aku. Dia buat laksa Johor. Balik sebelum Maghrib sebab parents aku nak berbuka. Diorang dah start Puasa Enam.

Malam tu aku kenalah tidur awal sebab esoknya dah start keje and aku dah plan nak start puasa. Ye ke tido awal? Padahal dok layan drama raya.

Sendu betul cerita takde gambar ni. Haha. Jumpa next entry ye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com