Wednesday, 15 November 2017

Kisah Itali tidak ke Piala Dunia

Itali. Gli Azurri. Antara pasukan yang mempunyai ramai peminat dan penyokong di serata dunia.  Pernah memenangi World Cup pada tahun 2006, 1982, 1938 dan 1934. Terkenal dengan corak pertahanan catenaccio yang compact dan kebal. Maldini, Inzaghi, Cannavaro, Totti, Pirlo, Del Piero, Baggio dan Nesta antara sebilangan nama yang menjadi inspirasi pemain dan peminat bola sepak tempatan dan antarabangsa.


Dan buat kali pertama dalam 60 tahun, Itali gagal ke Piala Dunia setelah terkandas di peringkat kumpulan dan kalah play-off di tangan Sweden. Ironinya kali terakhir Sweden layak ke Piala Dunia adalah pada tahun 2006, tahun di mana Itali menang setelah menewaskan Perancis di pentas akhir. Headbutt Zidane ke perut Materazzi, korang ingat lagi tak? Time final tu aku sokong Itali, sebab aku kecewa Ribery and co menyingkirkan Spain yang aku sokong.

Apalah erti Piala Dunia tanpa Itali. Setakat USA, Netherlands dan Chile aku boleh terima lagi, tapi Itali adalah nadi dan penyeri. Dari segi taktikal, kontroversi atau skill individu pemain, pasukan Itali sentiasa menghidupkan sesuatu tournament.

Kapten Buffon yang berhasrat menjadikan World Cup 2018 yang terakhir, rupanya terpaksa bersara awal.

Sedih aku bukan sebab aku penyokong Itali, tapi sedih seorang yang dah bertahun tengok bola. Piala Dunia adalah holy grail bola sepak. Maka apalah erti Piala Dunia 2018 tanpa pasukan legenda zaman berzaman iaitu Itali.

Para gadis pasti akan berasa kehilangan sebab Itali ramai pemain hensem. #jangankecamsaya 

Demi mengenang Itali, petang semalam aku terus ajak kawan gi makan Spaghetti. Hahaha. Padahal tekak yang teringin.

By the way, Itali, Itali juga. Yang dari Harimau Malaya dah tukar jadi Sotong Malaya tu nak cerita apa? Kah kah kah. Ah..malas lah sembang bola Malaysia. Serupa Liverpool sembang nak menang liga.

Till then, Forza Azurri!!! Thanks for reading.

Thursday, 9 November 2017

Escape to Hong Kong Island - Part 1

Assalamualaikum dan hai semua! Memandangkan cerita Jepun dah habis, bolehla aku bukak cerita baru. Cerita baru ni lokasi dia tak jauh mana, naik kapal terbang 4 jam sahaja. Kali ni aku ke Hong Kong!

Walaupun aku ni minat cerita Cina, tak kisahlah filem ataupun yang bersiri, aku tak pernah terlintas nak ke HK. Mungkin sebab bila tengok filem atau drama sana, aku nampak HK ni macam tempat yang messed up. Banyak penjenayah, sesak, orang sentiasa nak cepat dan penduduknya ramai hidup susah kerana kos sara hidup yang tinggi. Bak kata pepatah 'Filem kita, Wajah kita'. Dan wajah yang aku nampak pada HK pula adalah sangat buruk.

Plan asal aku nak ke tempat lain, so aku saja ajak sorang blogger ni sebab walaupun dah lama kenal dan selalu lepak sesama, tak pernah travel sekali. Since aku dengan dia dah ngam, aku assume takde masalah. *Fingers crossed* Tapi sayangnya dia tak banyak cuti. So dia ajak pilih destinasi yang boleh pergi sekejap dan kadar tukaran wang yang moderate. So tahan dulu beli tiket dan tunggu promo lagi. Sekali tengok tiket pergi Hong Kong murah. Memula rasa skeptical jugak (rujuk perenggan atas), tapi lepas baca pengalaman a few bloggers dan tengok diorang OK walaupun travel berdua atau solo, aku pun setuju.

Belanja teaser dulu

Segala urusan berjalan lancar, beli tiket, booking hotel,beli tiket return, plan itinerary, tapi yang tak bestnya genap sebulan lagi nak pergi tetiba keluar berita HK dilanda Taufan Hato. Taufan ni memang dahsyat sampaikan ada nyawa yang terkorban. Seketul manusia paranoid macam aku pun mulalah serabut. Risaulah jugak. Hari-hari check berita sebab masa tu HK suspend segala perkhidmatan flight dan kapal keluar dan masuk. Kalau tak jadi memang sedihlah aku. Bukan pasal duit tapi sebab hati tu dah excited sangat. Takut pun ye jugak. Jadi apa-apa kat aku masa kat sana, dah kena menyusahkan keluarga.

Tapi mujurlah dapat partner travel yang tenang. Rileks je dia pesan kat aku suruh doa banyak-banyak. Dia ni bukan biasa biasa. Europe pun dah sampai. Rasanya ramai antara korang kenal dia. Aku ingatkan dia akan update story HK dulu tapi dia dok focus trip lama dia so terpaksalah aku langkah bendul. Eh..

Dipendekkan cerita, di hari kejadian, aku dengan dia pun plan jumpa dalam KLIA Transit. Flight kitorang pagi, naik di KLIA2. Disebabkan time tu awal bebenor, masing-masing eksyen tak nak breakfast. Aku bukan apa, takut perut meragam dalam flight.

Proses imigresen berjalan lancar. HK tak strict, so kitorang bawak banyak makanan dari sini. Ye, aku sedar diri yang aku ni tak boleh lapar. Tapi makanan dan baju semua kitorang humban dalam lugggage. Malas nak heret beg on board. Kitorang gi HK ni hujung September, musim autumn baru nak mula. So bawak baju macam nak jalan-jalan kat Malaysia je u olls. Tak payah tebal-tebal. Beg pun ringan. Luggage 20 kg cukup untuk 2 orang.

Naik flight mula-mula plan nak tidur, tapi gagal. Memula sebab ada bebudak bising, tapi pastu sebab turbulence. Time ni memang cuak sebab rasa bergegar je kapal terbang tu. Memanjang keluar announcement suruh pakai seat belt in every language in Asean. Barulah bebudak tu senyap. Senyap sebab takut lah tu. Hahaha. Aku yang dah tua pun takut, ini kan pulak budak-budak.

 Macam biasa kena isi arrival card. Kad HK very simple

Pesanan penaja di belakang kad- Apa nak buat kalau hilang landing slip selama berada di Hong Kong.

Nasi Lemak Pak Nasser. Lapor. Sape suruh eksyen tak nak breakfast dulu

Dah nak sampai!

Alhamdulillah, safely arrived. Tak delay walaupun ada turbulence tadi. Cuaca baik nampaknya.


Nak ke imigresen kena naik aerotrain. Macam kat KLIA tu.


Proses claim baggage dan imigresen berjalan dengan mudah. Alhamdulillah. Imigresen HK tak strict sangat. Staf diorang pun mahir berbahasa Inggeris.  Tapi airport HK tak ada cop. Diorang cuma bagi kau landing slip saiz tapak tangan baby je. Pastikan simpan slip tu selama berada di HK OK.

Dah dapat beg, kita gi cari bas ke hotel. Tapi sebelum tu, memandangkan kami akan fully guna public transport kat sini, kenalah beli kad ala-ala Touch'n'Go tu.

Lepas keluar imigresen akan nampak kaunter ni. Sila beratur ye. Tapi staf kat HK ni laju. Sekejap je urusan selesai.

Kad Octopus yang selamat dimiliki. 

Harga kad Octopus adalah HKD150. HKD50 untuk card deposit, HKD100 tu nilai kredit.  Kad Octopus boleh refund, so janganlah risau kalau top up banyak-banyak pastu tak habis guna.

Dah dapat kad Octopus, badan pun dah letih, so marilah kita cari hotel. Kami menginap di Chungking Mansion yang terletak di area Tsim Sha Tsui. Plan nak ke sana dengan menaiki bas. Memang ramai blogger yang pernah menginap kat situ suggest naik bas. Kalau naik train mahal dan kena tukar-tukar. Naik bas direct dan berhenti betul-betul depan Chungking.

 Laluan ke stesen bas. Apasal kakak T-shirt hitam tu perati aku pun tak tau

Stesen bas di luar airport. Jangan confuse dengan bas untuk rombongan tau

Beratur dekat platform yang betul. Pastikan Bas Airport Transfer no A21 ye

Keadaan dalam bas

Bas yang selesa. Ada tempat letak beg. Boleh bayar pakai Octopus Card, swipe sekali je masa naik. Jangan risau terlepas stesen sebab ada skrin yang paparkan nama dan nombor stesen. Berhenti kat stop no.14. Harga HKD33. 

Enjoy the view along the way. HK ni negara pulau, so banyaklah jambatannya.

Macam yang aku cakap tadi, bas akan berhenti betul-betul depan Chungking Mansion. Jangan terpedaya perkataan 'Mansion' tu.  Bukan mansion as in rumah besar tu, tapi bangunan yang menempatkan kedai-kedai di tingkat bawah (macam kompleks Pertama) dan hotel-hotel bajet di tingkat lain. Yang kelakarnya, lepas kitorang turun dari bas, tak dongak ke atas. Kalau dongak mesti nampak signboard. Pastu blur nak tarik beg cari Chungking Mansion. Nasib baik ada dua orang perempuan Melayu sama flight dengan kitorang naik bas yang sama. Diorang tegur dan ajak masuk bangunan betul-betul depan bus stop. Aku memang ada bagitau diorang kitorang akan duduk kat Chungking, rupanya diorang pun sama.

Chungking Mansion ada banyak blok, so pastikan korang pergi blok yang betul. Macam kitorang, duduk kat Blok D. So cari lif yang ada tulis 'D' macam ni.

Lif memang kecik, tapi ada CCTV. Pastikan tingkat dan nama hostel yang betul


Kami menginap di Everest Hostel, hotel yang sama blogger Scdha Sein duduk masa dia gi HK. Tengok review dia macam best. Lagipun lengkap dengan microwave dan iron. Iron adalah penting untuk orang yang suka pakai tudung bawal. Haha.

Aku book hotel pakai Agoda dan bayar siap-siap. Agoda akan email booking slip so print out dan tunjuk pada staf keje hotel tu. Yang kelakarnya kitorang tersilap hotel. Kitorang gi Everest Guest House. Rupanya diorang ni company sama, so staf dia mintak kitorang tunggu dan staf Everest Hostel turun ambil kitorang bawak gi hotel yang betul. So, korang kalau duduk kat Chungking ni pastikan betul-betul nama hotel korang tu. 

Kat Chungking ni ramai foreigner. Time tu rasa macam kat KL je. Staf Everest Hostel ni dari Bangladesh kot, takpun Pakistan. Entahlah, takde pulak aku tanya. Yang pasti, dapat je bilik tak sempat aku tangkap gambar, partner travel dah terjun atas katil. Bilik kecik je, ada satu katil double, bilik air, sinki, cermin, night stand, air cond dan kipas. Bolehlah nak hidup. 

Time tu dah hampir petang. Perut pun dah lapar, so aku masak megi dan makan roti sapu kaya. Semua bawak dari Malaysia. Partner aku tak kuat lapar macam aku. Dia makan roti je. Eh, baru perasan aku tak reveal aku travel ngan sape. 

So kalau nak tau aku jenjalan ngan sape dan kitorang gi mana pas tu, sila tunggu next entry ye. Thanks for reading!

p/s: blog aku mengalami masalah comment box kalau pakai web version. Nak komen kena pakai handphone. 

Friday, 3 November 2017

November Newbies

Assalamualaikum dan hai semua! Macam biasalah, masuk je bulan baru, aku akan tukar bloglist. Bloglist ni aku buat berdasarkan blogger yang banyak meninggalkan komen bulan sebelumnya. Bagi blog picisan macam aku, 2 komen pun aku dah anggap banyak. Kah kah, loser teruk! Bukan apa, sebagai tanda penghargaan, sebab sudi luangkan masa karang ayat nak mengomen. So, pengomen setia bulan Oktober adalah:

Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

hainom OKje
Blog : http://hainomokje.blogspot.com/

dear anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.com/

aRzMoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

Siti Nurzafirah
Blog : http://www.zafirahkama.com/

mamapp
Blog: http://www.mamapipie.com/

raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/

adianiez AIDA
Blog : http://www.adianiez.com 


Hasliynda

timm bill

dorsett pink
Blog : http://www.dorsettpink.com/

Thanks for reading!

p/s : Tak sabar nak bukak cerita travel baru.


Tuesday, 31 October 2017

Bila kaki bola tengok hoki

Assalamualaikum dan hai semua! Alhamdulillah, modem aku dah tukar baru. Cuma nasib external hard disk je tak tau lagi. Abang aku kata, dah kena virus maha hebat, tak tau boleh recover balik gambar-gambar tu ke tidak. Huhuhu jelah aku. Pengajaran untuk aku, pas ni gambar travel burn dalam CD takpun cuci. Pastu abang aku pesan, jangan campur aduk dengan file dari internet. Salah aku gak tu, masa edit gambar pakai Pizap, aku select pix direct dari external hard disk, patut aku copy dulu ke PC. Apa pun, nasi dah jadi bubur, kismis pun tak boleh nak kembali jadi anggur.

Tapi nasib baik gambar masa aku gi tengok Sukan SEA still ada dalam PC, so marilah kita layan cerita basi. Sejujurnya aku agak frust sebab masa Sukan SEA baru ni aku agak sibuk dengan urusan kerja dan urusan keluarga. Kalau tidak memang aku jejak semua venue kat KL ni.

 Sukan SEA 2017 #KitaJuara

Aku ni dari kecik memang agak lembik. Suruh bersukan memang fail, lumba lari ngan budak gemuk pun aku kalah. Tak taulah sebab paru-paru lemah ke, atau sebab aku pernah accident masa umur setahun. Dah kita tak mampu bersukan, kita tengok jelah. Selain bola sepak dan badminton, aku suka gak tengok hoki. Bagi aku sukan hoki kat Malaysia ni underrated. Bola sepak juga dipandang orang. (Tetibe teringat aku ada gambar ngan Minarwan Nawawi dalam external corrupt tu. Sobs). Tapi sebab aku jujur, aku mengaku lah aku minat hoki ni start zaman Keevan Raj ngan Logan Raj sebab diorang dua ni hensem. Hahaha.

Kalau ikutkan, dari awal lagi team Malaysia dijangka menang mudah dalam acara hoki lelaki sebab ranking kita tertinggi di Asia Tenggara dan antara Top Five dalam Asia. Tapi hati tu still teringin nak tengok and be part of the history walaupun adik-beradik Raj sekarang dah tak main. So, dengan gigihnya, balik kerja aku naik LRT ke Bukit Jalil.

Stadium Nasional Bukit Jalil yang dah lawa sekarang. Last aku gi masa tengok Liverpool.

 Angkut adik-adik. Sahaja aku taruk emoji sebab diorang ni pemalu sikit

Acara hoki start pukul 8, so sempatlah solat dulu di surau Bukit Jalil. Yang ni pun dah renovate dan lebih cantik dan selesa. Walaupun ramai tapi still boleh solat dengan tenang. Time ni tengok ramai volunteer Sukan SEA yang nampak letih tapi happy. Korang jangan berlagak ye, akak dulu buat persembahan pembukaan Sukan SEA 2001 tau! Haha, poyo je ayat, bebudak tu tak kacau aku pun.

 Malaysia berjersi oren. Cantik. Takde pulak jual kat kedai

Acara hoki ni macam olahraga jugak - masuk free. Game yang aku tengok ni lawan Thailand, tapi baru peringkat kumpulan. Thailand ni tak utamakan hoki sangat kot. Player diorang pun nampak kecik berbanding player Malaysia. Ada tu alahai nampak macam form 1 je.

Penonton agak ramai walaupun baru peringkat kumpulan. 

Crowd tengok hoki ni tak sama macam crowd tengok bola. Lebih tenang. Maybe sebab game ni memang one-sided. Orang buta sukan pun boleh nampak Team Malaysia is at a whole new level. Takde stress pun. Tekak letih gaklah nak jerit gol. Tu belum campur gol tak jadi lagi. Haha. Selalu kalau tengok bola tekak letih maki player je.

Dah letih jerit kita minum milo. Ada van milo free kat luar stadium. Minumlah kau sampai kembung

Bendera lebihan deco Merdeka kat office aku pinjam. Hehehe


Bab hoki ni aku takdelah pandai sangat. Tapi dari dulu aku selalu rasa hoki adalah sukan yang susah sebab kena control equipment pakai tangan, at the same time kena lari dan control kaki dari terkena bola dan hockey stick player lain. Memang aku kagum sangat kalau orang tu pandai main hoki. 

Though bola sepak is my favourite sport, ada certain benda aku lebih suka pada hoki. Contohnya penggunaan video referral dan kalau ada player injured, game akan direhatkan. Takdelah drama player terhegeh-hegeh sebab nak curi masa macam bola sepak. Pemain hoki juga lebih hormatkan pengadil mungkin sebab player dan referee ada peluang untuk mengadu dan discuss sesuatu keputusan. 

Too bad di Malaysia sukan hoki kementerian tak hype macam bola sepak dan badminton yang mengecewakan over and over again (lately, I mean -I was alive last time badminton Malaysia was at its best).

Dipendekkan cerita Malaysia menang bergaya. Bolos satu last minute tak silap aku

Lubang hidung to control sikit please..

Habis game kitorang pun balik naik LRT. Kereta adik aku parking kat LRT Ampng.

*****

Beberapa hari pas tu adik aku ajak tengok final pulak. Aku memang dah plan nak gi, tak sangka dia pun terfikir benda sama. Adik lelaki aku tak dapat ikut, so mak aku pun terpaksa lepaskan adik aku gi ngan aku berdua. Berat gak kot hati Mak aku tapi mungkin dia rasa bersalah sebab dia tak bagi adik aku jadi sukarelawan Sukan SEA; pastu aku pulak terpaksa let go tiket closing sebab tetibe diorang nak raya haji kat kampung akak aku. Aku syak adik aku buat muka seposen masa mintak izin. Hehehe.

Hari kejadian macam biasa kitorang jumpa kat LRT Chan Sow Lin. Hoki start 6.30, so aku mintak izin bos balik 5.30 instead of pukul 6. Crowd dalam LRT jangan cakaplah. Nasib baik bola sepak final buat kat Stadium Shah Alam, kalau tak mesti lagi ramai. Tapi yang tak bestnya dah start hujan. Aku pulak tertinggal payung. Aduh. 

Sampai stadium, hujan dah berhenti tapi agak susah nak cari seat sebab banyak seat basah kena tempias. Pusing keliling gak lah kitorang. Tapi tengok game dah start dan tengah rancak, selamba je kitorang berdiri kat palang tu. Bila dah break Q1 baru smbung cari seat.

Final - Malaysia vs Myanmar

Dalam bola sepak, tempat player simpanan, staf dan coach duduk tu dipanggil 'dugout'. Tak tau hoki panggil apa. Kalau tengok bola sepak mahal tau seat kat area dugout ni. Tapi acara hoki kat Sukan SEA ni free. Tak perlu beratur dari kul 2 pagi macam final bola sepak.

Against Myanmar, Malaysia nampak superior dan menguasai permainan. Myanmar memang takde chance pegang bola. Dah nampak dah kilauan emas.

 Eventually hujan turun, kitorang terpaksa pindah tempat sebab kena tempias

Ramai penonton game final ni.

Hujan makin lama makin lebat, so game terpaksa ditangguhkan. Aku pun ajak adik aku chow gi solat Maghrib dulu. Pas solat adik aku malas dah nak patah balik, sebab dah confirm menang, tapi aku cakap ngan dia aku teringin nak nyanyi Negaraku sama-sama masa amik medal tu. Terpaksalah aku rasuah Uncle Bob's Fried Chicken beli kat food truck kat luar stadium. Hehehe.

Masuk balik duduk tempat lain pulak. Lantaklah 

Menang mudah 14-0! Final apa macam ni? Haha

Congrats Malaysian Hockey Team. The Unsung Heroes

Acara Penyampaian pingat. No.2 Myanmar, no.3 Singapore kot, aku dah lupa

Budak baju kuning tu pandang aku mesti sebab suara aku sedap. Baru 'Negaraku', belum aku pukul lagu Liza Hanim lagi.

In the end, it was a great night! Kalau tak kerana game postpone, mesti before 9 pm dah settle. Cadangnya nak rushing tengok bola sepak final pulak kat TV. Kot ada rezeki emas jugak macam hoki.

Ada skrin besar kat stesen LRT. 

Sempat layan first half kat sini. Tengoklah masing-masing kecewa dengan gol sendiri. Not a memorable game anyway.

Takde rezeki pasukan bola sepak nak ikut jejak langkah pasukan hoki dan ragbi. Apa boleh buat, bola sepak Thailand 50,000 langkah ke hadapan. Orang dah sampai qualifying World Cup, kau dengan Palestin negara bergolak pun tak boleh makan. Malas lah sembang. Sakit hati. Apa pun #SelamanyaHarimauMalaya

Begitupun, Malaysia dengan cemerlang menjuarai Sukan SEA ke 29 ini dengan pungutan emas 145 pingat, jauh meninggalkan Thailand di tempat kedua dengan hanya 72 emas. Dah jangan gaduh-gaduh pasal bola. Tamak-tamak nak gi mana?

Thanks for reading! Akhir kata, Majulah Sukan Untuk Negara.

Wednesday, 25 October 2017

Shinsaibashi Street dan Udon Halal di Kansai Airport- Part 15- Kansai Trip - UPDATED!

Assalamualaikum. Brace yourself people, ini entry last Kansai Trip. Hehe.

*****

Lama juga kami duduk kat Universal Studio. Posing bagai nak rak, kalau pakai kamera filem memang habis dah roll. Hahaha. Bila dah lapar baru ingat nak balik. Tapi, bekalan dah habis. Nasib baik ada pocket wifi. So, google untuk cari nearest Halal Restaurant.

Antara restoran first yang muncul adalah 'Bagus Restaurant'. Restoran Indonesia, OKlah kan, ada nasi! Restoran ni dekat dengan Nakatsu Station (Subway Midosuji Line- warna merah). Tukar-tukar train lagi. Dahlah tak ambil pas atau kad prepaid, maka terhegeh-hegeh kat mesin beli tiket secara manual. Lantak kaulah kalau ada orang Jepun nak maki. Bukan aku faham. Haha.

Tapi kecewa betul kitorang bila sampai, restoran tutup. Huhu, sedih! Kebetulan agaknya time kitorang pergi diorang tutup. Waduh, gimana!

Tukar plan, kita ke Ali's Kitchen kat Shinshaibashi. Ah..perfect! Dekat dengan rumah. So, patah balik Nakatsu station tadi, naik subway Midosuji line sampai ke Shinsaibashi station. If tak tau nak exit mana, tanya orang cara ke Uniqlo Flagship Store. Keluar dari station, cross jalan besar, belok kiri, akan nampak Uniqlo besar tak hengat. Like really besar OK. Trust me kalau kau Pencinta Uniqlo macam kawan baik aku si ND, memang rasa terasuk je nak masuk situ.

Ali's Kitchen ni bukanlah seketul restoran besar on its own. Tapi dalam building depan Uniqlo tu. Kena turun tingkat berapa entah pakai lif.  Sorry aku lupa amik gambar building tu tapi rasanya tak akan miss sebab ada signboard cam kat bawah ni.

 Ingat pesanan senpai : Jangan convert


Restoran Ali's Kitchen ni macam restoran-restoran korang biasa tengok dalam drama Jepun. Kecik dan penuh dengan orang-orang berpakaian pejabat. Owner kedai ni pandai cakap Jepun walaupun berbangsa Pakistan. Aku serius segan nak amik gambar sebab orang ramai. Dahlah nampak out of place pakai baju kurung apa semua, keliling tu orang-orang Jepun sedang bersuka-ria. Erm..bapak Shin Chan mesti ada sini.

Apa pun, makanan dia boleh tahan sedap. Pakistan food, macam biasa portion besar boleh share.

Dah kenyang, kita bayar dan keluar. Masa ni terus rambang mata tengok area Shinsaibashi yang banyak tempat shopping. Boleh download map dekat SINI .

Disebabkan esoknya dah nak balik, kami decide untuk jalan je dari Shinsaibashi sampai ke rumah. Bila lagi nak tengok kemeriahan malam hari di Jepun kan. Kalau naik train, kena turun kat Namba, which is satu stop sahaja. So assume rumah kitorang (amboi, bila masa beli ntah!) dengan area Shinsaibashi ni dekat. So, nak tau dekat ke tidak, ayuhlah kita menapak.

 Jepun yang sentiasa sibuk dan meriah. Tapi malam ni takde orang pakai costume dah



Teruja tengok bendera Malaysia atas tu

Jalan punya jalan, sampai jugak akhirnya ke apartment kitorang menginap. Malam tu kemas beg dan kemas rumah. Kalau menginap di Airbnb ni pastikan rumah kemas sama macam kita datang.

Alang-alang dah cerita pasal rumah, meh aku nak review sikit. Rumah kitorang duduk ni memang best, tapi sempit sikitlah. If lebih dari 4 orang mungkin tak selesa. Tapi kita bukan nak duduk selama-lamanya kan? Janji dekat dengan stesen train dah cukup. Tuan rumah, Hiro though tak pernah jumpa tapi komunikasi dengan kitorang melalui email dengan baik sekali, siap bekalkan pocket wifi untuk kemudahan internet. Tak payah beli simcard.

Benda ni subjektif. Ada orang tak suka book through Airbnb sebab nak cari rumah agak leceh berbanding nak cari hotel. As for me, rumah best sebab boleh masak, boleh basuh baju dan lebih privacy. Kalau ramai or datang dengan family memang sesuai. If nak booking Airbnb, korang kena create account. So, bukan setakat rumah tu akan kena review, korang pun akan kena review dengan tuan rumah. So, buat la perangai elok-elok. Nanti takut nama dah buruk, tuan rumah lain takut nak sewakan rumah kat korang.

Ada dua katil double decker. Selimut dan bantal sorang satu


Dapur siap microwave dan fridge. Takde kettle, so masak air dalam microwave


Bilik air siap heater dan bath tub. Tandas rumah pun pakai elektrik tau.

One thing aku suka pasal rumah Jepun ni adalah diorang pandai manipulate ruang. Boleh create space kat tempat sempit. Teringat aku realiti show Jepun tajuk dia 'Before After'. Rumah kecik, tapi banyak compartment untuk jimat ruang. Aku rasa diorang ni mesti rajin mengemas jugak. Yelah,, meja sama tu buat makan, tu lah buat kerja, so nak tak nak kena kemas. Teringat masa aku balik aku cerita kat Mak aku dan dia kata 'ha jomlah kita buang semua meja dalam rumah ni tinggalkan satu je'. Haha, adoi Mak.

If korang nak duduk rumah yang sama, boleh try : BOOK HERE

Booking pakai Airbnb ni macam booking hotel kat Traveloka gak lah. Key in tarikh dan area. Pastu browse. Tips booking rumah through Airbnb ni, seeloknya pilih yang dekat dengan stesen keretapi. Lepas tu, tengok keluasan rumah. Orang Jepun dah biasa rumah sempit, tapi kita mungkin tak. Macam rumah kitorang duduk ni, dia suggest boleh up to 6, hakikatnya 4 orang pun dah berlaga bontot.

Esoknya, pagi-pagi kitorang dah bangun untuk balik ke tanah air. Sedih jugak ni. Rasa tak puas jalan-jalan kat Jepun. First thing first, kena pulangkan kunci, so letak balik dalam storage box kat kedai tempat kitorang amik kunci ni masa baru sampai. Kelakar kalau dikenang betapa siksanya kitorang nak cari kedai tu dan rumah, sebab jalan-jalan Jepun yang sempit dan confusing.

Bye Namba! Great city, great people!

Pastu heret beg ke Namba Station untuk cari stesen train Rapit ke Airport. Boleh je nak naik Airport Express biasa, tapi bila lagi nak feeling tourist kan.


 View dari dalam train - Birunya langit! 

Alhamdulillah selama berada di Jepun, cuaca begitu baik sekali. Hujan rintik-rintik, tu pun sekejap. Paling aku syukur sebab tak terasa gegaran. Jepun kan antara negara yang kerap berlaku gempa

Awal lagi sampai ni, so kita gi jalan-jalan dulu

 Signboard yang kau akan selalu jumpa di Jepun

 Ini pun aku kerap jumpa. Konsep yang bagus. Kau nak makan asap, makan sorang-sorang

Tak usah risau bab solat sebab Kansai International Airport ada surau.

Lepas solat, kami check in luggage dan kemudian singgah makan kat Restoran Udon halal.


Konsep layan diri. Pilih apa kau nak, pastu hujung sekali baru bayar

 Ingat pesan aku, kalau tak pandai pakai chopstick, bawak sudu garpu sendiri

So far sepanjang kat Jepun, sushi halal je aku tak jumpa. Ramen, Udon, Onigiri, Takoyaki semua aku telan. Padahal bila balik Malaysia tak pandang pun makanan-makanan tu. Kecuali sushi bila sesekali craving.

Lepas makan kita standby untuk boarding dan berangkat ke tanah air tercinta

Dengan ini berakhirlah entry Jepun aku. Yay!!! Entry khas untuk itinerary dan budget akan dibuat kalau ada permintaan.

Part 14
Part 13
Part 12
Part 11
Part 10
Part 9
Part 7
Part 6
Part 5
Part 3
Part 2
Part 1

P/s : Maaf entry ni publish dua kali. Hari tu, tengah sedap tulis entry, modem internet rumah aku rosak. Belum pasang yang baru so x dapat online. Terpaksa pakai hp, tapi gambar dah transfer PC. Ni dah ganti, baru aku dapat update. Nak try update kat office tapi external hard disk corrupt so mintak tolong abang aku repair . Harap dapat selamatkan gambar-gambar dalam tu kalau tak menangis lah aku. Banyak gambar lama2 , sayang kalau hilang

#Pray4externalharddiskSal
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com