Friday, 29 December 2017

Once Upon a Time in Shenzhen Part 2

Assalamualaikum semua! Ayuh kita sambung kisah jalan-jalan di Shenzhen. Lepas isi perut di Cultural Square Science Park, aku dan Cik A ke Windows of the World(WoW). Apa susah, Metro One Day Pass kan ada. Dari Stesen Shenzhen University, naik je Luo Bao line patah balik ke Luo Hu. Stop dekat stesen 'Window of the World'. Keluar ikut exit J. Kat sini korang jangan risau, signboard banyak.

Sesuai dengan nama dia yang acah gempak tu, WoW merupakan sebuah taman replika 'keajaiban-keajaiban' dunia. Nak masuk dikenakan bayaran sebanyak CNY200 untuk dewasa dan CNY100 untuk kanak-kanak. Kanak-kanak tinggi bawah 4 kaki dan warga emas umur 70 tahun ke atas - percuma. Dibuka setiap hari dari 9 pagi sampai 10 malam.

Tempat ni memang dari asal aku dan Cik A tak rancang nak pergi. Yelah, setakat piramid Egypt ngan Eiffel Tower tu, Cik A dah tengok yang original. Apa barang tengok yang replika. Hahaha. Lainlah aku. Sunway Pyramid dengan filem Eiffel I'm in Love aku pernahlah tengok.

Banyak cakap pun tak guna, ayuh kita layan gambar.

Time ni panaih lit lit. Ada restoran halal tapi tutup. Kalau tak boleh gak lepak-lepak minum teh sejukkan badan.

Eh..kumpulan F4 ke tu?

Replika Lovren Louvre Pyramid di Paris

Eiffel?

Yang baju kuning tulah Cik A. Kenal kan? Memang selalu muncul kat blog ni. Nak berkenalan boleh ke blog dia : AniesAndYou

Sebenarnya time ni memang panas sangat. Aku dah rasa nak migrain. Air dah berbotol. Ikutkan nak elak minum air sebab nak elak gi tandas tapi minum pun semua cair jadi peluh je.

Tak tahan lama-lama kat sini, aku ajak Anies pergi destinasi yang memang kitorang dah plan nak pergi dari Malaysia lagi iaitu : Splendid China

Splendid China ni macam Mini Malaysia. Ada replika monumen-monumen cantik di China macam Great Wall, Shaolin Temple dan Forbidden City. Pastu boleh gak tengok askar Terracota dan pertunjukan-pertunjukan kebudayaan yang berbeza setiap jam. Kira kalau masuk sini dah macam cover satu negara China in one shot. Sape tak nak kan? Dahlah aku ni memang suka tengok cerita China. Rasa macam dalam filem-filem dahulu kala je.

Dari WoW, naik Metro ke stesen OCT. Keluar ikut exit D. Again, hadaplah ko bag check. Paranoid China ni boleh tahan jugak. Botol air pun dia scan. Nasib baik dia tak paksa aku dengan Anies habiskan air kitorang baru beli kat situ jugak.

Ayuh kita!

Nak dijadikan cerita, sampai je depan Splendid China, aku dah start sakit kepala. Nak bergambar pun hilang terus mood. Cuaca memang panas sangat-sangat. Aku pun discuss ngan Anies supaya batalkan jelah hasrat nak masuk. Manakan nak ambil gambar depan entrance pun aku tak lalu. Splendid China ni kawasan open air tak berbumbung. Lepas tu sangat luas. Kalau masuk aku takut aku pengsan.

Anies adalah kot tangkap gambar sikit-sikit. Nanti korang tunggu la entry dia. Gambar aku seketul pun takde. Nasiblah, ko datang musim panas ye. Panas kat sini kalah panas Malaysia. Walaupun kecewa tapi kesihatan perlu diutamakan. Nantilah aku datang time musim salji ke, autumn ke.

Lupakan hati yang kecewa. Kita ke tempat lain pulak. Walk on..walk on...with hope in your heart

Maafkan entry hambar sehambar hati aku di hujung tahun. Kah kah. 

Jumpa next entry!

Sunday, 24 December 2017

Genting Premium Outlet

Assalamualaikum dan hi semua! Bulan Disember ni sibuk bebenor! Sampaikan blog tak berupdate. Balik-balik join Giveaway. Haha. Lagipun cuti sekolah korang kena faham kepayahan berebut PC dengan anak-anak sedara. Nak update dekat office pulak takde peluang dan privacy.

At first aku ingat nak buat December Wrap-Up, tapi entry pasal GPO je dah banyak gambar, so aku tukar plan. Ni cerita awal Disember hari tu, tak silap aku masa cuti Maulidur Rasul. Setelah bertahun tak jejak Genting, sampai jugak aku ke sana sebab ada member nak survey barang hantaran.

 Tapi kenapa GPO?

GPO ni memang syurga shopping untuk barang-barang branded. Contohnya Skechers, Adidas, Nike, Converse, Victoria Secret, Coach, Kate Spade dan banyak lagi lah. Nak tahu senarai kedai yang ada, boleh klik SINI. As for me, aku kurang suka shopping baju dan kasut kalau tempat ramai orang ni sebab sejenis aku ambil masa keluar masuk fitting room pastu undecided. Tapi kalau shopping perfume dan mekap aku takde masalah sebab aku selalunya dah tau nak beli apa. Kat sini memang banyak sale! Macam JPO dan Mitsui, tapi bezanya sejuk. Terasa macam shopping kat Australia. Hahaha.

First time makan kat Dubuyo. Yelah, gelak lah aku ketinggalan zaman.

Ah..ko jangan tanya apa nama benda-benda ni. Diorang yang order, aku makan je

Hasil tangkapan?

Estee Lauder Nutritious Vitality8 Radiant Energy Mist 30ml

RM45. Harga asal RM140. Review takde sebab belum bukak. Beli sebab nafsu, harga murah, pastu sayang nak guna. Nanti aku bagitau korang, glowy ke tidak muka aku.

Tefal WeGo Thermal Flask 300mL

Niat asal masuk Tefal nak beli sudip sebab sudip Tefal rumah aku dah cair sape punya kerja entah letak kat api. Sambil-sambil tu usha periuk belanga. Memang murah weih! Tapi last-last angkat thermos ni je sebab sudip habis. Satu untuk Mak, satu untuk Abah. Seronok tengok diorang guna dan memang tahan panas up to 6 hours. Harga RM55. Half price tak silap aku.

Naik cable car. RM8 sehala, so pergi balik jadi RM16.

 Walaupun orang ramai, tapi line bergerak laju. Kau nak naik cable car ni kena berlari ye, kalau tak memang tertinggal


Hujan, lagipun aku gayat so tak tengok bawah sangat. Nampak 20th Century Fox theme park dalam construction. Boleh start kumpul duit

Keadaan dalam cable car. If naik yang full glass tu lagi mahal. Aku lupa harga berapa, tapi puluhan ringgit gakla. That one lantai pun kaca.

Dari GPO, naik cable car akan sampai ke Sky Awana. Sebuah mall yang bersambung dengan casino dan hotel-hotel. Tapi sini sales biasa aje. Kalau nak naik ke Sky Awana tu, berak kencing siap-siap. Toilet dia banyak jenis takde air tu. Stress aku menahan gelora vida vaganza. Perut tak tahan rempah makanan Korea kot?

Sky Awana aku tak tangkap gambar sangat sebab manusia ramai giler. Bagi aku it's just another mall.

Sampai ke petang kitorang kat sini, biasalah pompuan kalau shopping memang leka. Walaupun penat tapi aku enjoy.

Nanti aku sambung story Shenzhen, Insha Allah. Thanks for reading ye!

Monday, 18 December 2017

Once Upon a Time in Shenzhen Part 1

Assalamualaikum dan hai semua! Apa ni kak Sal lama menghilang pergi China pulak? Eh, tenang pembaca sekalian. Ini merupakan sambungan cerita HK Part 2

Alang-alang dah sampai HK, kita lajakkan ke Shenzhen yang terletak di sempadan China-Hongkong. Kekdahnya macam seberang Tambak Johor nak ke Singapore le tu. At least orang tanya "Kau dah sampai China?" aku bolehlah jawab "Dah!". Hahaha.

Nak ke Shenzhen dari HK, kitorang naik MTR. Sebab malas nak tukar train dengan kerap, kitorang naik dari stesen East Tsim Sha Tsui. Ada laluan bawah tanah dari stesen Tsim Sha Tsui sebelah Chungking Mansion. Jalan aje ikut signboard. Tapi apa-apa hal pun kita top up Octopus dulu.

Mesin ni selain boleh guna untuk top up kad Octopus, boleh gak guna untuk check transaction history kad tu. Ada di stesen MTR dan jangan risau bab bahasa sebab option English pun ada.

Dari East Tsim Sha Tsui, naik tren West Rail Line sampai Hung Hom, pastu tukar East Rail Line sampai stesen Lo Wu. Lo Wu ni stesen paling hujung. Boleh tengok map MTR kat SINI

Sebagai rakyat Malaysia, nak masuk China kena ada Visa. Untungnya nak masuk Shenzhen melalui border Hong Kong ni kita boleh beli Visa On Arrival once dah sampai kat sempadan. Tak perlu apply awal-awal dari sini. VOA ni available untuk 5 hari. For Malaysian, harga RMB168. Sampai je kat Lo Wu, kitorang main ikut je manusia yang ramai-ramai nak lepas imigresen Shenzhen tu. Pastikan ikut lorong yang tepat untuk Foreign Passport, bukan HK atau China Residence pulak.

Macam biasa, bila sampai negara orang, kita isi Arrival Card dulu. If korang day trip tulislah alamat tempat famous kat Shenzhen macam Happy Valley atau Window of the World.


Agak malang bagi aku dan Cik A sebab masa kitorang pergi ni sistem down. Memang slow yang amat! Lagipun salah Mohamed Salah, eh salah kitorang sebab lambat. Patutnya pagi-pagi buta dah tercongok kat sini, ini tak pukul 9 lebih baru nak gerak dari HK. Apa nak buat, sedap sangat tidur kat Chungking tu. Kah kah. Alah, takkan lari China dikejar. Lagipun hari tu hari Jumaat, malas nak sibuk-sibuk time orang pergi kerja.


Kalau tengok orang ramai, ambillah nombor dulu baru isi borang, jangan skema sangat macam kitorang. Hahaha.

Lama jugaklah aku ngan Cik A kat tempat mohon Visa ni. Rasanya sampai nak tengahari. Nasib baik kat Imigresen tak ramai orang dan tak banyak kerenah. Lepas settle urusan, kami pun masuk ke China! Yay..satu lagi negara dah aku jejaki. Alhamdulillah.


Untuk 'bergerak' di Shenzhen, aku dan Cik A memutuskan untuk naik Metro sahaja. Metro ni macam MRT gaklah. Boleh download map kat SINI .Disebabkan malas nak beli tiket setiap kali nak naik tren, kitorang beli je Metro One Day Pass kat kaunter. Harga RMB 25. Dah naik harga. Aku buat research kat blog ramai kata RMB 20 je. Apa boleh buat. Zaman Najib

Ceria kad ni ada gambar bunga matahari

 Aku syak kad ni akan expired dalam masa setahun. Sebab tu ada tarikh 28.10.2018. Tapi tulah nak baca tak reti, nak borak dengan staf kat kaunter pun macam cakap ayam itik so diam jelah. Haha.

Stesen Metro dekat sempadan ni nama dia Luo Hu. Kat sini ada gak tempat shopping Luohu Commercial Centre, tapi mood shopping belum datang. Mood nak makan aje yang menggila. Lapar doh. So, kena cari port makan yang best. Kitorang bawak bekal dari HK, tapi tak tau nak bukak dan makan kat mana. Disebabkan aku dan Cik A sejenis travel main redah kitorang pun naik je tren Luo Bao line (kaler hijau) menghala Airport East. Baca senarai stesen yang ada, nampaklah 'Shenzhen University'. Tak silap aku nama dia 'Shen Da' dalam bahasa Mandarin.

Nak buat apa gi Universiti? Cita-cita besar nak bergambar dekat entrance. Aku kan suka gambar ala-ala Salam Perantau ni. Haha.

One thing about Metro kat Shenzhen ni setiap kali nak naik kena scan beg. Sesetengah stesen kena lalu bawah metal detector. Lepas tu pengawal sangat ramai dan akan perati gerak-geri kau macamlah kau bawak bom. Lepas tu jangan sembang bab toilet. Dari sebatu dah bau. Tersiksa jiwa raga aku nak kencing.


Sampai stesen Shenzhen University, cari lah jugak mana universiti tapi bayang signboard pun takde. Kecewa betul. Aku rasa kalau kitorang jalan depan sikit maybe ada tapi tulah bila lapar jadi malas. Haha.


Lepak lah dekat cultural park. Park pada nama je. Duduk dekat bangku dan bukak bekal. Posing-posing sikit amik angin Tanah Besar. Shenzhen ni bersih pada pendapat aku. Macam HK jugak.


Bukanlah park yang ada pokok merimbun dan tanah lapang macam yang aku harapkan. Cuma ada dataran, pastu bangku kat bawah pokok yang ditanam berbaris di tepi jalan. Jadiklah buat tempat isi perut.

 Basikal..basikal di mana-mana

Dah buntu nak buat apa, kita pun bergeraklah ke destinasi sterusnya. Ke mana tu? Nanti sambung k.

p/s : Entry seterusnya aku akan reveal siapa Cik A. Yang dah tahu tu buat-buatlah tak tahu sebab kesian. Kah kah.

Tuesday, 12 December 2017

Sis Gee First Giveaway


Assalamualaikum semua! Dari hari tu nak join GA ni tapi tak berkesempatan. Korang nak join boleh klik banner atas ni. Syarat simple, hadiah pun best!

p/s: Sis Gee, FB saya tak aktif dan tak ada akaun Insta. Tapi dah follow blog. 

Have a nice day everyone! 



Thursday, 7 December 2017

Back to December


Assalamualaikum dan apa khabar semua! Sedar tak sedar dah masuk bulan Disember kan. Cmane azam 2017 korang, dah terlaksana belum? Aku doakan tercapailah hendaknya ye. Kalau tak tercapai pun, semoga kita semua dapat istiqamah menjadi insan yang lebih baik. Ewah..

Untuk bulan Disember ni, macam biasa aku still buat bloglist berdasarkan kaki komen tegar. Tujuan aku letak bloglist bulanan ni adalah sebagai promosi blog diorang kat readers lain sebagai tanda penghargaan sebab tak putus-putus komen kat blog aku.

OKlah, meh kita tengok siapa yang jadi penyeri Blog Sal di bulan Disember.

Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

dear anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.com/

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

Shahida Dzulkafli
Blog: http://kasihkuamani.blogspot.my

Farrah MF
Blog: http://famf-tower.blogspot.com

Fidah Shah
Blog : http://whitebarley.blogspot.com

aryan azra
Blog : http://aryanazra.blogspot.my

Siti Yang Menaip
Blog:http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

Ana Suhana
Blog : http://www.anasuhana.com

Hasliynda

mamapp
Blog: http://www.mamapipie.com/

sukasukitulisblog
Blog :  http://sukasukitulisblog.blogspot.my/

Etuza Etuza
Blog : http://madey09.blogspot.my

Mrs.A
Blog : https://mrsablogstori.blogspot.my

Thanks for reading and supporting my blog ya! Love you all!

Thursday, 30 November 2017

Giveaway Photo Polaroid Azhafizah.Com

Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.


Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/

Jom ramai-ramai join, hari ni last!

Monday, 27 November 2017

Apa nak buat kalau tertinggal barang dalam Grab Car- Based on true story


First of all, mana ada orang saja-saja nak tinggalkan or terhilang barang ye tak. Lagi-lagi barang berharga atau dokumen maha penting. Sanggup rentas Lautan Pasifik nak dapatkan balik.

Tapi itulah yang terjadi pada aku yang sengal ini. Aku tertinggal kunci rumah dalam Grab Car. Aku naik Grab pagi masa nak gi kerja tapi aku perasan kunci aku takde masa petang nak balik. Ha..sengal kan. Memang rengsa la time tu. Gelisah mengalahkan kucing nak beranak. Bahaya kunci rumah hilang ni. Kena tukar kunci pintu whole set untuk semua orang dalam rumah. Tapi paling aku takut kena bebel dengan Mak. Matilah aku wei!

Memula aku tak yakin pun tertinggal dalam Grab. Aku call Mak aku mintak cari kat rumah. Then balik tu aku gi stesen LRT tempat aku naik dan turun pagi tu. Tanya 'Lost n Found'. Still tak ada so sampai rumah cari lagi. Akhirnya aku mengalah dan akur aku memang tertinggal dalam kereta Grab.


So apa nak buat? First thing first kita janganlah panik. Kah kah sembang tak panik apa, itu semua dusta.

Ok..bila dah puas panik, bertenang dan bukak apps Grab kat HP. HP siapa? HP orang yang request Grab tu la. Kes aku ni nasib baik aku yang request sendiri. Dapatkan maklumat-maklumat ni:

1. Grab ID requester (penumpang)
2. Email ID requester
3. Tarikh, waktu n dari mana ke mana trip tu.
4. Nama n plat kereta driver.
5. Description barang yang hilang tersebut

Dah cukup info ni, sila dail 1300805858

Ini talian hotline, so kena cakap dengan mesin dulu. Tapi aku call sekali je terus dapat.

Once dah disambungkan, aku terus bagitau aku tertinggal barang dalam Grab. Pastu dia mintak Grab ID n email register Grab untuk verification. Pastu detail ride dan description barang tersebut.


At first aku bengang gak sebab takde option call driver directly dari 'History' tu kan, tapi fikir balik ni untuk privacy driver jugak.

Sambung cerita, once dah buat report, operator tu cakap dia akan call driver tu untuk aku. See...aku tak boleh call sendiri.

Tak sampai setengah jam, aku dapat panggilan dari Call Centre Grab bagitau yang diorang dah contact the driver dan confirm kunci aku ada kat dia. Lepas tu diorang pun bagi aku contact number mamat tu untuk aku call sendiri.

Aku pun teruskan lah, wasap that guy dan arrange nak jumpa. Bayangkan malam, hujan dan aku terpaksa drive ke tempat yang aku tak familiar sangat. Dengan jam, dengan sesat. Mak aku la teman sebab risau aku ni bab driving memang kureng sikit.

Dipendekkan cerita, dapatlah aku jumpa mamat tu dan ambil balik kunci rumah aku. Nasib baik sesangat Pandan ngan Ampang tak berapa jauh. Kalau Damansara ke, Semenyih ke, tak ke menangis aku.

Disclaimer dari Grab. Kalau ada rezeki, ada lah

So moral of the story, jangan careless, jangan bangun lambat (aku naik Grab sebab dah lambat time tu) dan jangan pakai Palazzo or skirt kalau kau ada habit masukkan barang dalam poket. Hahaha.

Akhir kata, bersyukurlah aku ditemukan orang-orang baik dan jujur macam Grab driver tu. Apa pun pujian untuk Grab sebab cekap dan helpful. Syukur Alhamdulillah. Lega separuh nyawa.


Tuesday, 21 November 2017

One Nite in Mongkok - HK Part 2

Assalamualaikum dan hai semua! Lepas makan, solat dan rest sekejap, kitorang decide untuk keluar dan cari China Ferry Terminal. Walaupun nama dia China Ferry Terminal (CFT) , ia terletak di area Kowloon, Hong Kong dan bukanlah di China.


Bila dah keluar dari building ni dan lintas jalan baru perasan signboard Chungking Mansion ni. Haha. Chungking ni pernah jadi set filem Hong Kong 90-an, Chungking Express. Aku pernah tengok sekali je, tu pun pasal ada Takeshi Kaneshiro dengan Faye Wong. Bagi aku filem tu slow dan dramatik, tapi kalau orang suka filem romantik melankoli maybe akan enjoy. Eh, tetibe terekemen movie pulak.

Dari Chungking nak ke CFT, kena jalan dalam 700 meter. Aku tak berani nak bagi direction sebab aku rasa tempat macam Hong Kong ni sentiasa berubah-ubah. Masa aku pergi pun tutup jalan sana, korek jalan sini. Aku pasti lagi sekali pergi confirm dah lain. Nasihat aku, korang search dulu awal-awal pakai google maps, pastu print takpun screen shot.

Cik A sedang mengagak jalan menggunakan google map dan peta. Aku rekemen korang travel ngan dia sebab sangat direction-wise. Bukan cam aku, kiri-kanan pun confuse. Haha

Ha..dekat dah!

One thing aku suka pasal Hong Kong ni adalah ia sangat mesra pejalan kaki. Walaupun construction giat dilakukan dan bandar sentiasa sibuk, kaki lima cukup luas dan selesa untuk pedestrians. Cuma kena hati-hati bila melintas sebab HK banyak bas. Besar-besar dan laju pulak tu.

 CFT dalam bangunan kaca tu

Aku sangat kagum sebab walaupun namanya Terminal Feri, tapi lobi macam lobi hotel. Siap ada guard yang usher lif mana kena naik

Kawasan membeli tiket yang selesa

Kitorang datang untuk beli tiket feri sahaja, tapi bukan nak naik on that day. Nak pergi mana? Kita tunggu...

Like I said before, aku ngan Cik A ni memang tak berapa ada proper itinerary. So pas beli tiket tu baru fikir nak pergi mana. Memandangkan masa on the way ke CFT ni ada nampak masjid, so plan nak gi tinjau-tinjau. Sambil-sambil tu boleh berkenalan dengan local Muslims.

Ni waktu orang balik kerja, so agak sesak

Kowloon Mosque and Islamic Centre, Hong Kong.

Masjid Kowloon ni terletak betul-betul tepi jalan. Aku sorang je masuk coz Cik A 'cuti'. Mula-mula ingat nak refill air kat water cooler je, tapi sebab dah nak masuk Maghrib, Cik A suggest aku solat je terus. Masa ni cuaca HK memang panas berdenting.

Kebanyakan orang yang aku jumpa dalam masjid ni adalah foreigner berbangsa Arab, Bangladesh, Pakistan dan Indonesia. Berada di HK tak ubah macam berada di KL. Alhamdulillah, berkesempatan solat jemaah bersama-sama mereka. Tempat solat wanita terletak di tingkat atas, tapi wuduk di tingkat bawah. Telekung yang disediakan memang unik. Ada kain macam biasa, tapi untuk atas, hanya tutup bahagian leher ke bawah. Aku malu nak ambil gambar, tapi demi korang aku gigih google jenis-jenis telekung. Ha...terharu bukan?

Credit : Mukena Pelangi

If korang biasa shopping telekung kat Indonesia, mungkin familiar dengan telekung stail Mukena ni. Ada cerut kat leher dan tak ada tutup kepala. So kalau free hair or pakai tudung jarang memang tak lepas guna. Logik lah kat Masjid Kowloon pakai telekung jenis ni sebab memang ramai orang Indonesia.

Ada kelas mengaji untuk anak-anak lepas solat. Semua foreigner, tak ada pulak aku nampak muka Cina

Lobi masjid

Selesai solat dan refill air, aku pun tanya Cik A nak ke mana. Kalau nak ke main island, rasanya tak larat, lagipun dah malam. So Cik A ajak ke Ladies' Market di area Mongkok. Masjid Kowloon ni terletak betul-betul sebelah stesen MTR Tsim Sha Tsui, so dari sana just naik  Tsuen Wan line ke MTR Mong Kok Station. Bayar pakai kad Octopus. Dalam 15 minit dah sampai.

Ikut exit E2 ke Ladies Market

Ladies Market terletak di Tung Choi Street. Kenapa ladies? Nape tak gentleman? Hahaha. Maybe sebab shopping lebih sinonim dengan kaum perempuan kot. Entahlah nak...Konsep dia macam downtown lah. Bukak malam sahaja.Selain tu kat area Mongkok ni ada Sneakers Street jugak. So kaki sneakers boleh ke sana. Kitorang tak plan nak cari sneakers, tapi nak cari souvenir so kami pun ke Ladies Market.

Ramai manusia keluar bershopping

Kat Ladies Market ni macam-macam ada jual. So kalau korang datang HK tapi tak cukup spender ke, stokin ke, baju ke, cari aje kat sini. Harga pun murah dan banyak pilihan

Kat mana nak cari T-shirt murah di HK? Jawapannya di Ladies Market. HKD100 boleh dapat 7 helai kalau pandai tawar-menawar.

Area Mongkok ni terkenal dengan tempat shopping.

Hasil tangkapan

Sekian cerita hari pertama di Hong Kong. Nanti aku sambung lagi ye. Thanks for reading!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com