Thursday, 13 July 2017

The Guilt Trip


If all the kids in the world were lined up and I was to pick one kid for myself Andy, it will always be you.


Sungguh lama blog ni tak buat movie review. Apakan daya dah lama tak tengok wayang. Tapi baru-baru ni aku layan satu movie kat Astro bertajuk 'The Guilt Trip'. Filem ni bergenre komedi drama lakonan Seth Rogen dan Barbra Streisand.

Ini kali pertama aku tengok filem lakonan Streisand, selalu dengar lagu dia aje. Beliau adalah bintang Hollywood versatile yang berstatus legend. Parents korang confirm kenal.

The Guilt Trip mengisahkan Andrew Brewster (dipanggil Andy) lakonan Rogen, seorang inventor yang telah menghasilkan sejenis produk pencuci organik. Percaya yang produknya boleh berjaya, Andy mengambil keputusan untuk menjelajah dari satu negeri ke satu negeri di Amerika untuk memasarkan pencuci tersebut. Sewaktu singgah di New York dia menginap di rumah ibunya, Joyce (Streisand).

Sesi kena bebel dengan mak

Joyce dan bapa Andy telah bercerai sejak dia berumur lapan tahun dan Andy adalah satu-satunya anak yang Joyce ada. So, obviously Joyce sayang gila kat Andy. Antara concern Joyce adalah status single Andy walaupun dah berusia 30-an (eh..sis terasa. Haha). Untuk memujuk anak lelakinya supaya meluahkan perasaan dan bercerita kepadanya sekiranya Andy ada masalah dalam bercinta, Joyce membocorkan rahsia kenapa anak lelakinya dinamakan Andrew.

Menurut Joyce, dia pernah mempunyai seorang kekasih sewaktu berusia 20 tahun yang sangat dicintainya. Tetapi dia dan lelaki bernama Andrew Margolis tersebut telah berpisah dan Joyce mengahwini bapa Andy 2 tahun kemudian. Andy mula memikirkan untuk menyatukan mereka kembali (dah macam plot Kuch Kuch Ho Ta Hai) dengan harapan ibunya akan kembali bahagia dan akan berhenti kacau hidup Andy. Niat Andy ni nampak macam tak baik, tapi OK jugaklah dia nak mak dia bercinta lagi. Ko ingat cinta ni orang muda je ke yang punya?

Bila Andy dapat tahu yang Andrew Margolis ada di San Francisco, dia dapat idea gila nak bawak mak dia sekali on the roadtrip. Andy tipu Joyce kononnya dia nak ada orang teman, pastu boleh bawak mak dia jalan-jalan. Padahal dia dah plan hujung trip nanti nak singgah pejabat Andrew Margolis walaupun San Francisco tak termasuk dalam plan perjalanan asal.


Mula-mula Joyce ni ingat Andy main-main, tapi akhirnya dia setuju untuk ikut. So bermulalah perjalanan dua beranak ni merentas Amerika untuk menjual produk pencuci Scieoclean. Nak tahu berjaya ke tidak Andy jual produk tu dan dapat tak dia satukan Joyce dengan cinta pertama dia, korang kenalah tengok sendiri.

Bagi aku filem ni best lah jugak. Light movie tentang mother-son relationship. Aku suka watak Joyce, sebab nampak natural sama macam ibu-ibu biasa. Sentiasa bagi nasihat, protective dan suka manjakan anak walaupun dah besar panjang. Walaupun annoying dan kadang-kadang memalukan Andy, tapi last-last nasihat mak dia jugak yang banyak tolong dia dalam berniaga. Seth Rogen cam biasa memang kelakor. Aku bagi 3 bintang. Like I said, movie yang simple tapi banyak mesej. Bila tengok korang mesti akan cakap "Hurm...sebijik macam mak aku!"

So kalau korang nak simple movie sambil-sambil lipat kain bolehla tonton filem ni. Till then, thanks for reading. Sayangilah Ibu Anda. Lol..


Monday, 10 July 2017

My Raya Story 2

Sebab masih dalam mood raya, ayuh kita sambung story di Syawal yang kedua.

2 Syawal

Beraya di KL ni, memang jarang nak terima tetamu dari kalangan kawan-kawan sebab biasanya diorang masih di kampung. Tapi ada sorang rakan blogger ni tanya boleh tak nak datang rumah. Eh apa plak tak bolehnya. Meh meh.

Sebab masih awal raya, so aku hidangkan ketupat, kuah lodeh dan rendang ayam untuk blogger sorang ni sebab aku tau dia tak makan daging sangat. Special tau ketupat ni sebab anyam sendiri dengan penuh kasih sayang. Rendang ayam tu pulak rendang ayam pencen, tabah aku bertunggu bertangga kat dapur. Hehe.


So, siapakah si blogger yang datang beraya tu. Nilah dia, Siti Yang Menaip. Tapi hari ni dia jadi Siti Yang Beraya pulak. Thanks dear sudi datang raya rumah akak walaupun takde open house.

Since dah lama tak jumpa, banyaklah kitorang borak. Aku ngan Siti ni kenal pun sebab travel, so dok sembang pasal travel jelah. Raya pun dok sembang pasal berjalan. Aje ye pompuan dua orang ni.

Dah raya rumah aku, Siti ajak gi rumah Sally Samsaiman pulak. Sebenarnya dia tak ajak tapi aku yang nak ikut. Kah kah. Selalu jugak Sally ni ajak gi rumah dia tapi asyik ada je hal. Rumah Sally dekat je dengan rumah aku. Mula-mula pakai GPS. Bila dah sampai rasa nak ketuk kepala sendiri sebab selalu je aku lalu simpang tu.

Sally dan mak dia buat sizzling mee. Aduh, rajin giler ye. Sally ni rajin sangat buat kuih raya sampai 6 jenis. Lama jugak kitorang melepak kat rumah Sally. Dengan Sally pun sembang pasal blogging dan travel. Haha. Yelah, nak sembang KPop, aku tak tengok. Nak sembang bola, aku jelah cakap sorang-sorang nanti.


Aku bukan nak bodeklah Sally ni, tapi dia ni jenis yang tak kedekut. Ada rezeki job review dia selalu share dengan kawan-kawan blogger lain. Thanks Sally terima kehadiran kitorang dan masak sedap-sedap. Layanan dia dan mak dia memang tip top. Good luck with blogging and projek mega awak tu. Hihi.


Lepas beraya rumah Sally, Siti hantar aku balik. Mula-mula plan nak gi KLCC, tapi dari pengalaman aku yang dah lebih 30 kali beraya di KL, aku tau time raya je KL akan penuh dengan foreigner. So, biarlah diorang je lepak KLCC. Kita cari port lain, tak pun duduk rumah je.

Petang dan malam hanya duduk rumah melayan tetamu yang datang. Memang raya yang sibuk. Sedara-mara aku ramai je yang duduk KL, so takdelah bosan sangat.

3 Syawal

Kena raya puas-puas hari ni sebab esoknya aku dah kerja. Tapi papehal pun pagi tu gi basuh kete dulu. Ramai jugak orang dekat carwash favourite aku.

Tengahari tu plan nak gi beraya tapi dah orang datang, kita hold dulu. Petang tu baru gi rumah cousin aku. Dia buat laksa Johor. Balik sebelum Maghrib sebab parents aku nak berbuka. Diorang dah start Puasa Enam.

Malam tu aku kenalah tidur awal sebab esoknya dah start keje and aku dah plan nak start puasa. Ye ke tido awal? Padahal dok layan drama raya.

Sendu betul cerita takde gambar ni. Haha. Jumpa next entry ye..

Friday, 7 July 2017

My Raya Story

Assalamualaikum semua! Allahu..dah separuh Syawal baru nak share cerita raya! Apa nak jadilah kau ni Sal. Haha. Ah, basi tak basi pun ayuh layan..

1 Syawal

Dengar je azan Subuh aku dah bangun. Biasalah, nak berebut bilik air kan. Lepas mandi dan solat Subuh, gi jengah dapur tengok apa ada. Saka dah bebas, memanglah lapar memanjang. Haha. Sambil mengunyah ketupat dok ulang-alik ke depan mengejut adik-adik dan anak saudara. Mujurlah rumah setingkat, kalau dua tak ke habis kalori turun naik tangga.

Macam yang aku cerita dalam entry ni, rumah aku tahun ni memang meriah. Abang aku yang sulung je tak dapat balik. Kalau tak, cukup 6 beradik. Sebelum gi solat raya, kita sarap dulu.


Selain dari menu wajib ketupat, kuah lodeh, ayam goreng, nasi jagung dan rendang daging, tahun ni ada penambahan iaitu ketupat palas versi Pantai Timur dan rendang ayam tua. Kalau diberi pilihan, memang aku kureng sikit bab ketupat palas ni. Tang nak kukus pulut, nak masak santan dan paling leech bagi aku adalah nak isi pulut dalam kelongsong sebab melekit. Pastu kalau tak pandai tarik, nanti pulut terkeluar time masak. Biarlah aku anyam ketupat daun kelapa, isi beras pastu rebus. Takat 30 biji buat sorang pun aku sanggup lagi. Cmane nak kahwin orang utara or pantai timur ni? Hahaha.

Lepas breakfast, kami bergerak ke surau untuk solat Raya. Tahun ni hujan turun mencurah-curah di pagi Syawal. Alhamdulillah..hujan kan rahmat. Tapi dah hujan, kitorang tak bawak la anak-anak sedara kecik. Kang mana nak pegang payung, mana nak pegang diorang lagi. So, bye anak-anak. Duduklah rumah tengok Upin Ipin.

Habis sembahyang raya, kita balik rumah terus. Cuma yang lelaki singgah rumah seorang Haji ni. Dia memang tiap-tiap tahun buat tahlil lepas sembahyang raya.

Aktiviti wajib raya, bersalam-salaman dan memohon keampunan. Pastu tangkap gambar dan rekod video untuk Along aku yang jauh di perantauan. Pastu kita makan lagi. Hahaha.

Versi DSLR

Versi monopod. Nape aku rasa gigi aku dalam gambar ni buruk giler. Adeh!

Lepas makan, terima tetamu pertama iaitu abang kepada abang ipar aku. Diorang tak dapat balik kampung sebab kak longnya kerja. Memang meriah sebab diorang ni anak-anak kecik ramai. Tengahari tu kitorang pulak gi beraya rumah seorang jiran rapat ni. Dia ni lagi kesian, wife tak sihat baru keluar hospital masalah paru-paru dan darah rendah. So bawaklah ketupat rendang dan kuih raya kami yang tak seberapa tu sebab tau kakak tu memang tak larat nak masak.

Petang tu acara kemuncak. Jeng jeng jeng!

Takdelah acara apa sangat, tapi bakal keluarga mertua adik aku datang. Nasiblah adik aku kena usik dengan abang kakak aku dan anak-anak sedara. Haha.

Lepas diorang balik tu, so apa lagi kak Sal kau pun ke dapur memulakan operasi mengemas. Bab mengemas ni memang aku juara sebab jenis yang kalau dah start tu takkan berhenti selagi tak siap. Bila dah penat gi ngintai luar tengok diorang dok buat photoshoot. Memula aku malas nak join sebab muka dah hauk, mekap pun dah cair. Tapi dok tengok adik aku pegang DSLR layan lah pulak. Eh, nak gak sekeping!

 Baju raya aku simple je u olls. Aku tak beli baju baru sebab entahlah, takde mood. Baju kurung ni pun dah berbelas kali aku pakai gi kerja

Malam tu kakak dan abang aku bergerak balik ke rumah mertua pulak. Tinggallah aku dengan parents dan adik dua orang. Badan dah letih, lepak tengok TV jelah. Aku dok layan drama raya kat TV9, 'Dodol Untuk Menantu'. Hero dia hakak taste betul sebab muka Hindustan. Jangan marah ha..

Kelakar jugak drama ni aku rasa. 

Tetibe dapat wasap dari sorang rakan blogger. Katanya nak datang beraya esoknya. Wah, kebetulan dia pun TeamRayaKL macam aku so tak tau nak pergi mana. Kecik tapak tangan, Stadium Bukit Jalil baru renovate aku tadahkan.

Nak tau sape dia? Tunggu entry seterusnya na..Till then, thanks for reading. Terhibur tak? Ke hambar? Kah kah.

Sunday, 2 July 2017

Jula Juli Bintang Julai

Assalamualaikum semua. Syawal dah bermula, maka boleh nampak momentum blogging kita semua pun gi beraya sekali. Haha. Sama lah macam bulan Ramadhan lepas. Orang nak datang komen pun tak tau nak komen cmane sebab takde entry baru. Tapi aku memang tabik spring kat diorang ni, sebab entry lapuk tahap Bujang Lapuk pakai songkok pun depa komen dengan sepenuh hati. Mereka adalah:

aRzMoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

nhhas
Blog : http://hnr318.blogspot.my/

Adam
Blog : http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.my/

Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

Siti Yang Menaip
Blog:http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

Fidah Shah
Blog : http://whitebarley.blogspot.my

dorsett pink
Blog : http://dorsettpink.blogspot.my/

Ainniah Zulkefli
Blog : https://ainniah.blogspot.my

Mummy Julia
Blog : http://notachentamummy.blogspot.my

Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

Hainom Okje
Blog : http://hainomokje.blogspot.com/

Nina Mads
Blog : http://ciksukataip.blogspot.my

raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/
 
Scdha Sein (SS)
Blog : http://scdhaseinphoto.blogspot.com/

Norhayati
Blog : http://tigalalat.blogspot.my

I olls sangat terharu dengan kehadiran u olls semua. Sebagai tanda penghargaan, blog-blog yang tersenarai akan dimasukkan dalam bloglist Julai. Silent reader pun aku tetap appreciate. Tapi dah silent, cmane aku nak tahu korang siapa kan? Musim panas, nak mengomen pun takde mood, termasuk aku jugak. Biasalah Ramadhan setahun sekali, masing-masing nak kejar pahala, nak kejar masa bersama keluarga, nak kejar trafik jam lagi. Hahaha.

Thanks a lot Scdha Sein for this gift!!!

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua. Tak sabar nak baca cerita raya dan tengok OOTD korang yang vogue belaka tu. Raya aku biasa je, kalau sempat aku buat entry lah ye. Sibuk sikit raya, almaklumlah duduk dengan parents, hari-hari ada tetamu. Siang  kerja. Nasiblah kau bujang memang kena naik awal. Lagipun majlis adik aku kan bulan ni. Super busy huwa.

OKlah, thanks for reading! Nanti datang lagi ye..

Saturday, 24 June 2017

Salam Aidilfitri 2017

Assalamualaikum dan hai semua. Macamana persiapan hari raya korang? Bohonglah kalau aku cakap aku tak hepi nak sambut raya walaupun Syawal kali ni cuti tak lama. Raya kali ni lain dari tahun lepas sebab both akak dan abang aku spend raya pertama kat sini. Raya ni jugak raya terakhir adik lelaki aku beraya bujang. Tahun depan dah beraya sebagai laki orang. Aku? Masih #TeamRayaSingle.

Walaupun aku kena naik opis seawal raya keempat, tapi aku dah ambil cuti dari 26 Ramadhan (Rabu lepas). Saja, nak rileks. Entah apa nak dibuat cuti 4 hari sebelum raya, macamlah balik kampung. Macam biasa, kami raya KL lagi tahun ni. Family aku memang complicated. Nak explain kenapa tak raya kampung kena cerita panjang lebar, so baik korang layan ketupat rendang dari layan kisah hidup aku. Lagipun, Abah aku still bertugas sebagai amil zakat tahun ni, so macam biasalah amil kan kena bertugas pagi Syawal. The most wanted person tau. Tak ada dia mau kalut satu taman.

Bila cuti awal, aku berpeluanglah gi shopping barang raya awal sikit. Kuih dah buat weekend sebelumnya so just chill beli barang untuk hias rumah dan barang dapur. Usha baju raya sambil tu, last-last beli brooch je. Heaven betul gi supermarket time orang tak ramai. Sampai lupa weekdays parking kena bayar. Buat selamba aku je.

Khamis lepas. Masih lengang. Beli barang dengan senang hati.

Tahun ni aku tak beli baju raya baru sebab takde yang berkenan. Orang dah tak pakai baju kurung ke? Aku jenis klasik sikit, suka baju kurung berbanding jubah, dress atau kurung moden yang fancy. So, macam biasa, baju jarang pakai aku anggap je baju baru. Tak payah membazir. Rupa macam tu jugak, tak lawa-lawa pun. Kah kah.

Ketupat dan lepat pun kitorang dah siap anyam semalam. Hari ni baru nak isi beras/pulut dan rebus. PM tepi kalau mak awak nak menantu yang pandai anyam ketupat. Haha.


So, projek hari ni nak merendang, melondeh, eh melodeh dan sebagainya. Jap lagi kakak aku anak-beranak sampai tak dapatlah nak online. So, nak wish Selamat Hari Raya, mohon maaf segala silap yang nampak mahupun tidak. Tak sabar nak baca cerita raya korang. Hati-hati di jalan raya ye.

Friday, 16 June 2017

Osaka ke Kyoto by Shinkansen - Part 10 - Kansai Trip

Assalamualaikum dan hai semua! Lama kisah Jepun ni terbengkalai. Entry ni sebagai pengubat rindu kaki yang dah gigil nak travel tapi tak berkesempatan. Ye, agak pelik menulis entry travel time Ramadhan ni, tapi ketahuilah aku sangat perlukan vacation tapi mustahil. Sob sob. Nangis sorang-sorang menahan stress.
.
.                                      
.

Hari ke 4 di Kansai, kami nak ke Kyoto plak. Jarak Kyoto dengan Osaka dalam 60 km. Nampak jauh, tapi sebab banyak pilihan public transport antara 2 bandar ni, takde masalah untuk balik hari. Pindah-pindah rumah or hotel ni leceh, so unless korang teringin nak tidur di Kyoto (duit korang, sukati koranglah kan), stay aje di Osaka.

Orang yang paling excited pagi hari ke-4 ni of courselah aku. Sebab nak naik Shinkansen (Bullet Train)!! Shinkansen ni kalau korang dah sampai Jepun, wajib naik tau. Tak kisahlah naik dari mana ke mana, tapi yang penting naik. Memang rugi kalau terlepas, sebab pengalaman yang tak dapat kat negara lain.

Display nama stesen dalam subway aliran Midosuji ke Shin-Osaka. See, takdelah susah sangat train di Jepun. Lagi-lagi tempat yang tourist selalu pergi, senang cari info dalam bahasa Inggeris.

Nak naik Shinkansen, kitorang kena naik dari Shin-Osaka station. So, dari Namba, guna kad Kansai Thru Pass yang sama kitorang guna kat Kobe, stop di Shin-Osaka. Tapi, nak naik Shinkansen tak boleh guna Kansai Thru Pass. Sama ada guna Japan Rail Pass atau beli one-way/return ticket.

Platform untuk naik dan beli tiket Shinkansen ni kat tingkat tiga, so ikut je papan tanda. Sebagai tourist, lebih mudah beli tiket di kaunter berbanding di mesin. Kaunter ada banyak, so tak perlu risau beratur lama. Ada staf yang akan sabar melayan kerenah korang. If nasib baik boleh dapat yang hensem macam Takeshi Kaneshiro. Gituuu..

Semasa beli tiket, pastikan perkara-perkara ni:
1. Tarikh perjalanan
2. Carriage - Ordinary Car or Green Car. Green Car lebih selesa dan luas. Slightly mahal
3. Destinasi
4. Reserved or non-reserved seat. Reserved seat mahal sikit.
5. Return atau one-way

Kami pilih yang paling basic. Ordinary Car dan tak select seat. Dalam hati nervous gak, what if tak dapat duduk? Berdiri dalam lrt tak berapa laju pun kena pegang tiang, dalam bullet train ni kang mau melayang aku. Tapi tawakkal jelah, lagipun masih pagi dan takdelah ramai orang sangat.

Tiket Shinkansen kitorang. 

Atas tiket shinkansen, ada segala info tentang perjalanan. 1,420 tu adalah harga tiket iaitu 1.420 yen. 10.30 adalah tarikh tiket iaitu 30 October manakala waktu shinkansen berlepas ialah 8.33 am (dicop berwarna merah). Yang lain tulisan Jepun tu tak tahulah pulak aku. Hehe. Nak faham lebih lanjut tentang cara baca tiket shinkansen, boleh baca SINI

Kitorang saja pilih yang ada gap dalam 20 minit dari waktu kitorang beli tiket, takut sesat dok cari platform. Sampai je platform tu, terus nak confirmkan dengan sorang staf ni, tetibe dia suruh naik satu shinkansen yang sedang tunggu nak berlepas ke Kyoto. Slightly awal dari waktu sebenar. Rezeki.

Sambil mengawal keterujaan, kitorang pun cari tempat kosong. Alhamdulillah, orang tak ramai. Eventually, train pun bergerak. Walaupun excited, aku controll jugak perangai kampung aku. Hehe. Naik shinkansen aka bullet train ni merupakan antara impian aku sekian lama. Syukur sangat-sangat Allah makbulkan.

Suasana dalam bullet train. Selesa dan ada tempat letak luggage

The best part is, kat dalam bullet train ni, kelajuan tu tak terasa. Walaupun boleh mencecah 285km/h, tapi perjalanan smooth je. Nak tangkap gambar kat luar memang blur. Aku pun malas fikir, so just duduk dan menikmati pengalaman pendek berdurasi 15 minit. Yup, hanya 15 minit dari Osaka ke Kyoto.

Dah sampai stesen Kyoto, kami pun turun. Shinkansen kami naik tadi pun meneruskan perjalanan sampai ke Nagoya dan seterusnya Tokyo. Bacaan lanjut di SINI. Terdapat juga bullet train dari Osaka ke kawasan Kobe, Hiroshima sampai ke Fukoaka. Yang tu boleh baca SINI

Dah sampai Kyoto baru amik gambar. Agak susah nak ambil gambar berlatarbelakangkan shinkansen. Malu nak tepek muka sendiri, tapi macam nilah keadaan di stesen Kyoto.


Aish, bijak pulak aku amik gambar yang tulisan Jepun. 

Dah sampai Kyoto, marilah kita ke destinasi pertama iaitu Kinkakuji atau Golden Pavilion. Kalau ikut google map atau tripadvisor ada macam-macam cara nak sampai ke Kinkakuji ni. Tapi sebab kita ni traveler biasa-biasa je, kita ikutlah cara yang mainstream iaitu naik bas di Kyoto Bus Station.

Once dah turun dari Shinkansen, nak ke mana kita? Kyoto Station ni boleh tahan besar macam Osaka Station jugak. Stesen Shinkansen terletak di bahagian selatan (Hachijo), manakala Kyoto Bus Station dan Kyoto Tower terletak di bahagian utara (Karasuma). Ada ISETAN (bukan Setan), Porto Dining dan stesen JR di antaranya. Tabahla menapak. Ikut saja papan tanda atau tanya orang.

Bila dah sampai stesen bas, nak buat apa? Kat mana nak beli tiket? Betul ke orang Jepun beratur nak naik bas? Ke tu semua propa je? Nak tau tunggu sambungan entry ye.

Thanks for reading and for commenting. Love you all!

Part 9

Sunday, 11 June 2017

Volunteer with Carefugees - Feed a Family

Segalanya bermula dengan satu wasap dari rakan blogger, Cik Huda mengajak aku join jadi volunteer untuk Carefugees.  Carefugees adalah sebuah persatuan yang membantu pelarian-pelarian di Malaysia, terutamanya di kawasan Lembah Klang. Program yang kami sertai ini adalah program 'Feed a Family' yang dilaksanakan sebelum Ramadhan menjelang. For more info, you guys can visit Carefugee's Facebook

Kelakar jugak mula-mula nak join ni, entah cmane aku dan Huda ditugaskan di post berasingan, lepas tu kena pulak dari pukul 9 sampai 5. Dahlah segalanya berurusan melalui email. Jenuh aku ngan Huda dok klik sini sana nak request bertugas setengah hari je.

Hari kejadian, since event tu dekat giler ngan rumah aku, aku mintak Huda amik. Tapi aku takut Huda sesat, aku ajak jumpa kat Ampang Naan's Corner untuk breakfast. Gedak-gedik 9.30 baru gerak gi carpark Spektrum Ampang, tempat aktiviti volunteering akan diadakan. Mentang-mentang dekat.

Sampai-sampai tengok volunteers dah start packing makanan macam minyak masak, susu, beras, bawang dan kentang. Tapi kitorang ditugaskan untuk load makanan dah pack tu ke dalam troli dan handover ke arah volunteer yang akan unload ke dalam kereta/van. Ada volunteer lain yang akan drive bawak makanan-makanan tu untuk refugees. Aku bab driving ni surrender lah, kang sesat aku plak yang nampak cam pelarian di negara sendiri. Kah kah, so kita buat ground works jelah.

Kena make sure dalam setiap troli tu cukup 5 item. Ada group lain yang tolong pack. Kitorang just ambil dan isi.

Gambar dari jauh, segan pulak nak gi dekat-dekat ambil. Refugees sedang beratur di belakang garisan merah untuk mendapatkan kupon makanan

 Kami si pengisi troli. Credit gambar : Huda

Dah ambil kupon, mereka akan beratur di sini. Tengok, ada  volunteer yang memantau mereka supaya tak keliru. Ramai tak reti cakap bahasa Inggeris mahupun Melayu.

Beratur ikut kawasan tempat kediaman, supaya senang volunteer driver nak hantar diorang balik nanti

Kereta sampai je, loading makanan dalam troli tu ke dalam kereta. Isi balik troli kosong tu untuk penerima bantuan seterusnya

Bagi aku pengalaman ni memang menarik. Ni kali pertama join volunteer yang untuk refugees. Kesian jugak tengok diorang ni, yelah terbuang dari negara sendiri. Ada yang dari Rohingya, Palestin dan Syria.

Volunteer Carefugees ni ramai je yang non-Malaysian. Ada Philipines dan Arab jugak. Mat Arab hensem ramai, menaikkan semangat kakak. Haha..jangan kecam please. Aku ini wanita biasa, bak kata Kris Dayanti.

Pilihlah yang mana satu..haha.

Memang cool je diorang ni, and they are so rajin OK. Kita selalu ingat bebudak Arab yang duduk Malaysia ni kerek n bergaul sesama diorang je, tapi hakikatnya sangat friendly dan ringan tulang.


Harap lepas ni dapat lebih kerap join diorang dan team volunteer lain. Dapat kawan baru, pengalaman baru, pada masa yang sama kita akan belajar bersyukur. Kitorang balik dalam pukul satu macam tu lepas volunteer sesi petang makin ramai datang.

Korang kalau nak ajak join volunteer, roger lah aku or Huda..Till then, thanks for reading!

p/s: Sekadar berkongsi, harap tak disalah sangka sebagai menunjuk. Moga Allah redha.



Al-fatihah untuk arwah Shea Rasol, one of my favourite blogger. Suka tengok gaya dan betapa humblenya dia. Such an inspiration. Semoga ditempatkan di kalangan orang beriman.

Saturday, 3 June 2017

Jejari Jun

Assalamualaikum semua! Dok buat apa tu? First of all, macam biasa, sebagai blogger cliche perasan famous, mestilah nak tanya korang rindu aku tak? Hahaha. Ah..poyolah semua ini.

Macam biasa, masuk bulan baru ni apa lagi aktiviti aku selain mengupdate bloglist sebagai penghargaan top komentator bulan lepas. Cari nama korang, ada tak?

Jari Manis
Blog :  http://jarimanistravel.blogspot.com

dear anis
Blog : http://aniesandyou.blogspot.com/

Scdha Sein (SS)
Blog : http://scdhaseinphoto.blogspot.com/

aRz MoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

Nour Adieb
Blog: https://nourayuadieb.blogspot.my/

Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/

Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

Hainom Okje
Blog : http://hainomokje.blogspot.com/

Farrah MF
Blog: http://famf-tower.blogspot.com

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

Fadzi Razak
Blog : http://www.fadzirazak.com

LYAfrina
Blog : http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.my/

Ana Fatihah
Blog : http://solehahgirlz.blogspot.my

Kak Jari Manis memang legend. Jarang datang komen, tapi sekali dia datang memang bawak bom. Nak dekat 5 pages komen dia sorang je. Allahu terharunya aku. Aku dah lama tak jejak blog dia. Thanks a lot kak JM! Entry lama-lama pun dia komen tau.





OKlah, macam biasa nak ucap thanks kat sesape yang selalu singgah kat blog aku ni. Tak kisahlah follower, silent reader atau kaki komen, korang semua memang awesome! Thanks a lot, walaupun korang tak sedar, aku memang happy dengan kehadiran korang.

Selamat berpuasa dan beribadah di bulan Ramadhan!

Friday, 26 May 2017

Azam Ramadhan

Assalamualaikum semua! Ramadhan tiba lagi. Bulan yang ditunggu segenap lapisan umat Islam. Bulan menuai pahala dengan harapan akan mendapat keampunan-Nya. Bulan mulia yang maknanya lebih besar dari sekadar lapar dan dahaga.

Wah..ingat tahun baru je ke ada azam? Nak sambut Ramadhan pun kena ada azam tau. Yelah, bulan Puasa ni setahun sekali, so kenalah manfaatkan sepenuhnya. Tahun depan belum tentu jumpa. Soal umur ni bukan boleh dijangka, kan? So, apa salahnya pasang niat..kan dah dapat pahala.

Soalan cepu emas...kenapa kita kena puasa? Sebab nak menyelami penderitaan orang-orang susah? Sebab nak kuruskan badan? Sebab kalau tak pose tak boleh raya? Sebab nak melatih diri membentuk sifat sabar dan membersihkan hati? Hurm..jawapan paling tepat, senang je..Sebab Allah suruh. Bukan sebab Ayah suruh, Bini suruh atau Laki suruh. Perintah Allah kita kena la ikut tanpa banyak soal..ok?

Al-Baqarah Ayat 183

Phew...dah start entry dengan serius sekali, moh le kite rilek sikit.Kali ni aku nak share ngan korang azam Ramadhan aku.. Korang nak follow sekali pun boleh.

1. Nak banyakkan bangun malam
Bukan bangun sebab nak ke tandas atau sebab mengigau. Bukan jugak untuk tengok bola (Yang ni senang pulak kann!) Tapi bangun untuk buat solat sunat, walaupun sikit. Susah wooo, sebab walaupun setan takde dok bergayut kat kelopak mata, tapi kalau spesis suka tidur memang susah nak break this habit.So, marilah kita ambil kesempatan perbanyakkan Qiamulail di bulan yang mulia ni lebih-lebih lagi di 10 malam terakhir, moga-moga dapat jumpa Lailatul-Qadr.

2.Nak prepare sendiri juadah berbuka on weekend
Masa untuk memantapkan skill memasak yang memang ke laut!!Kalau hari bekerja tak dapek, sampai rumah dah nak dekat Maghrib. Lagipun, kalau tinggal bertiga je ngan parents aku , diorang suka berbuka kat surau je. So, hujung minggu adalah waktu yang tepat untuk meringankan beban Mak. Ececeh

3. Perbanyakkan tadabbur Al-Quran
Tadabbur ni bukan takat baca kosong tanpa tahu makna. Juga bukan setakat baca al-Quran dengan tafsir. Tadabur ni baca, faham dan selami apa yang dinyatakan, supaya dapat praktikkan dalam kehidupan seharian. Wau...bunyi macam susah tapi harus diusahakan walau sekadar sehari 5,6 page je.Chaiyok!

4. Perbanyakkan sedekah
Sedekah di bulan puasa ni pahalanya berlipat kali ganda tau! So, janganlah kedekut sangat, duit bukan boleh bawak ke kubur. Esok kalau ditakdirkan takde anak soleh nak doakan kita lepas mati, pahala amal jariah tu juga yang jadi peneman.

5.Jaga mata, Jaga Lidah, Jaga Hati
Bab tahan lapar,tahan haus takdelah berat mana. Tapi bab tahan mata dari tengok benda tak senonoh, susah jugak..Tahan lidah dari mengumpat? Wau, sebagai wanita biasa yang lumrahnya suka bergosip, hok ni memang berat nanang!!!Kang kalau aku tak cakap, kawan aku yang cakap cmane?So, korang tolong jangan mengumpat depan aku ek...kalau aku yang intro dulu korang marah aku laju-laju! Jaga hati? Hati yang telah terluka ini, aku serahkan pada-Mu Allah untuk menjaganya ~Statement Poyo~

6.Tak mau seksi-seksa
Hak tuih, cicak kubing!Seksi apanya engko! *Yang ni aku No Komen!Hahaha!!*

7.Nak perbanyakkan doa
Antara doa yang dimakbulkan adalah doa orang yang berpuasa, sehinggalah dia berbuka. Bukan takat doa untuk diri sendiri je, tapi doa untuk keluarga, untuk kawan-kawan, untuk negara Malaysia yang makin hari makin entah apa-apa dan untuk umat Islam seluruh dunia

8.Tak nak jadikan puasa alasan untuk malas
Takde alasan untuk curi tulang okey! Pergh, ni kalau bos aku baca ni mesti dia bangga pastu tuntut janji. Hahaha. Tapi sebenarnya kalau takde kerja kau akan lagi malas. Aku lagi suka busy, nanti tau-tau dah nak balik je. Yay!!!

Hopefully dapat penuhi semua azam aku dan istiqamah untuk bulan-bulan seterusnya. Amin...Selamat Menyambut Ramadhan u olls!!Semoga kita semua beroleh keredhaan dan keampunan Allah. Jangan lupa niat puasa ye.

p/s : ini entry recycle yang diedit sikit. Bukan niat nak menipu, tapi memang sibuk tak sempat tulis entry baru. Maaplah ye.

Sunday, 21 May 2017

Braces Journey Part 5 - 100 Days later

Assalamualaikum semua! Lama tak story pasal braces. Masa mula-mula je rajin, lepas review je update, lama-lama dah malas. Kah kah. Sekarang ni, appointment pun kadang-kadang terlupa.

Lepas operate gigi bongsu belah kiri, seminggu kemudian aku gi bukak jahitan. Alhamdulillah, takde masalah makanan terselit or infection dekat bekas operate. The best part, no more wisdom tooth surgery after this. Lompat bintang!!! Alang-alang dah sampai, buat lagi prosedur sama. Tukar wayar, ketatkan powerchain. Tapi kali ni instead of powerchain jenis getah yang clear tu, aku dapat powerchain jenis besi. Say what?

Mula-mula pasang atas bawah. Masa awal-awal rasa tak selesa nak makan dan senyum. Sebulan kemudian, gi check up lagi, Dr. K tak puas hati sebab bawah je bergerak, atas belum lagi. So, kali ni dia bagi yang lagi ketat dan lagi tebal. Mampus! Tapi bawah tak pasang pulak. Ah..sukatilah doc! Somehow, kali ni aku OK plak boleh makan nasi, tak payah mengada masak bubur bagai. Dah biasa kot.

Day 100

Gigi aku dah mula jarang. See..itulah fungsi cabut gigi before pakai braces. Ada ruang untuk menolak ke belakang. Belek-belek kat cermin, nampaklah gigi atas dah bergerak dalam 0.5mm. Takpe Sal, sabar..

Nanti aku update lagi.

Monday, 15 May 2017

A night in Dotonbori - Part 9 - Kansai Trip

Assalamualaikum semua! Seperti yang aku cerita dalam entry INI, waktu aku balik, ada nampak beberapa ketul 'entiti' dalam subway. Lagi pelik, bila turun di stesen Namba, makin ramai yang muncul. Macam-macam rupa. Ni antaranya..



Masa ni memang rasa teruja. Rupanya betul apa yang aku pernah baca, anak-anak muda Jepun gemar memakai kostum dan turun ke bandar setiap malam minggu. Dah memang budaya diorang. Aku tak taulah kat negara lain ada ke tidak, tapi setau aku kat Kolumpo takde. Haha..Jepun memang unik dan 'gila'!

Kitorang dah penat sangat time tu, tapi pada masa yang sama, teringin nak cari area 'Glico Running Man' yang katanya mercu tanda Dotonbori. So, on the way balik, one of us suggest instead of terus belok kiri untuk ke rumah, kitorang belok ke kanan sebab nampak area tu macam meriah gila. Lagipun kat situ banyak 'entiti-entiti' berkumpul. Andaian aku, Glico mesti ada kat situ. Orang yang kenal aku, tahu betapa bencinya aku dengan tempat crowded, tapi since ni tempat orang, aku macam berminat pulak nak tahu apa ada kat situ. So, marilah kita gi tengok.

Clown vs Naruto?

Diorang ni suka pakai kostum secara berkumpulan. Contohnya group ni pakai kostum shark, pastu jalan sekali berderet macam ni. Memang comel.


Jack Sparrow dok asah parang. By the way, nampak awek pakai skirt pendek tu? Jangan terpedaya, time ni sebenarnya sangat-sangat sejuk.

Diorang ni sebenarnya sangat sporting, so boleh je nak ajak bergambar sekali

Aku pun tak tau ni watak apa..tapi yang rambut blonde tu comel. Haha

Entahlah dalam tu pompuan ke lelaki...Haha. Gigih kau ke hulu ke hilir pakai kostum tu.

'Restoran Ketam' yang famous

Inilah dia..the famous Glico! Tak jumpa benda ni kira tak sampai Osaka lah.

Sini memang tempat orang lepak

Dotonbori sememangnya meriah di malam hari. Ada macam-macam orang boleh jumpa. Nasib baik pergi dengan kawan-kawan yang baik dan reti nak balik rumah. Kalau pergi dengan kawan yang nakal, mau hilang pedoman sampai Subuh. Aku serius ni.

OKlah, nanti sambung story.

Sunday, 7 May 2017

May Bloglist

Assalamualaikum. Hola! Adoilah, sungguh kak Sal kau ni update blog pakai Internet Explorer ke hape! Dah tujuh haribulan baru terhegeh-hegeh nak ucap terima kasih kat pengomen-pengomen awesome bulan lepas. Hahaha.

Bulan April memang aku busy mengalahkan Ahmad Maslan. Lima entry je..tapi ada hati nak jadi blogger fofuler. Takpelah, aku fofuler kalangan korang je cukuplah kan. So, here goes..

Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

Muhammad Khairuddin Lim
Blog: http://kakitravelkhairuddin.blogspot.my

Farrah MF
Blog : http://famf-tower.blogspot.my

Scdha Sein (SS)
Blog : http://scdhaseinphoto.blogspot.com/

aRzMoHa
Blog: http://www.arzmoha.com

Siti Yang Menaip
Blog:http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

dear anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.my 

raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/

Nour Adieb
Blog: https://nourayuadieb.blogspot.my/

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

Adam
Blog : http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.my/

nohas
Blog : http://al-pakri.blogspot.my/


zarul farhana
Blog: http://sayazarulfarhana.blogspot.my/

Mummydearie
Blog : http://mummydearie.blogspot.com/

OKlah, macam biasa nak ucap thanks kat sesape yang selalu singgah kat blog aku ni. Tak kisahlah follower, silent reader atau kaki komen, korang semua memang awesome! Thanks a lot, walaupun korang tak sedar, aku memang happy dengan kehadiran korang.

Selamat datang Syaaban, dan semoga Allah panjangkan umur kita untuk menyambut Ramadan!

Till then, see you next time, lovelies!

Saturday, 29 April 2017

April Wrap-Up

Assalamualaikum semua! Ikut hati memang nak update blog dengan kerap. Tapi tulah, bila sibuk , terpaksa buat entry pukal. Ceh.. macam lah korang minat sangat dengan kehidupan aku. Kah kah. Syok sendiri namanya..layan jelah.

April has been a busy month. Busy sebab ada..

1.Dinner Company

Office aku jarang ada peluang buat dinner. Kalau dapat 3 tahun sekali pun syukur. Dinner kali ni bertemakan smart casual dan glam. Walaupun mengelak, aku terjebak jugak jadi ahli comittee. Tak best betul. Bukan apa, dah 2 kali dinner aku terlibat belakang tabir. Teringin nak datang pakai cantik-cantik, makan dan 'be surprised'. Sebab ahli comittee memang sedia tau tentang susunan majlis, hadiah lucky draw dan game. Tapi dah telibat, lapangkan jelah hati. Aku ajak adik bongsu aku teman. Aku bayar, dengan syarat, dia drive. Mak aku kata aku memang power bab mengelak tak nak drive. Hahaha.

Sebab aku tak pandai makeup mata, aku terjah kaunter Elianto kat Mid Valley. Tapi bukan percuma ye. Kena beli produk dan staf dia akan mekap berdasarkan barang yang kau beli. Takpun, kau beli produk bernilai RM120 dan dia akan mekap kau full. Dari bulu mata sampai bulu hidung. Aku beli eyeshadow dan concealer je, tapi alang-alang dah make up mata, dengan blusher dan highlighter sekali staf tu tenyeh.

Eyeshadow stick 2 batang, concealer, eyeshadow. Semua sekali around RM50

Aku ada this bad habit suka beli barang mekap bebanyak padahal tak reti or jarang guna. Ni baru separuh dari apa yang aku ada. Sape lagi ada perangai macam ni sila angkat tangan!

Majlis bermula agak lambat sebab hujan lebat, jalan jadi jam dan hotel Cititel ni betul-betul sebelah Mid Valley. Memang susah nak cari parking.

Ni gambar paling decent. Tu pun candid. Kah kah.

Konon nak try pakai shawl. Hari-hari tengok tutorial, tapi ambil masa setengah jam melilit. Cmane korang semua pakai shawl effortless je wei! Aku memang cannotlah tudung selain bawal. Huhu. Tapi walaupun tudung behave, mood aku agak merudum time ni. Kenapa? Nanti aku cerita.

Dekat majlis ni aku tak banyak sangat amik gambar. Satu sebab mood ke laut, satu lagi sebab kena bertugas dan satu sebab lagi adalah aku still tak pandai nak senyum dengan braces. Bila senyum tutup mulut, bibir jadi terjuih dan muka garang gila. Memang hodoh teruk. Nak senyum nampak gigi rasa tak selesa. Maka kerja aku elak kamera jelah. Haha. Rugi mekap memahal.



Gitu gini pun, Alhamdulillah, majlis berjalan lancar dan tatkala aku hampir nak tersandar keletihan kat kerusi, nama aku dan seorang lagi tetamu dipanggil. Ah sudah..lucky draw kan dah habis. Takkan diorang nak panggil aku perform pulak. Mentang-mentang suara aku sedap. Cet, poyo kan puji diri  sendiri.

Tiba-tiba...Surprise! Diorang nyanyi lagu Happy Birthday! Nampak tak betapa nervousnya aku. Kau mampu satu dewan nyanyi untuk kau. Hadoi..

Birthday abang sebelah aku tu hari sebelumnya, tapi birthday aku hari lusanya. Still, aku agak surprise sebab aku hide birthday kat Facebook. Aku kan tak suka bukak FB, so malas nak tepek birthday kat situ kang orang wish aku tak reply cam kurang ajar pulak. Pastu time birthday orang aku tak wish pun rasa tak best jugak kan.


Lucky draw aku dapat Sijil SSPN. Adik aku dapat voucher spa. Plan nak pergi spa sebelum majlis kahwin adik aku. Glowing lah time wedding tu nanti. Amboi, kakak pengantin over OK.

2. My birthday

Hari lepas dinner tu, aku malas nak keluar. Lepak rumah je tengok TV. Malam tu family belanja sate, early celebration kekdahnya.


Tapi aku tak makan banyak sangat. Puncanya sebab gigi bongsu aku yang belah kiri makin melampau-lampau sakit. Itulah punca utama aku moody dan tak selesa nak senyum time Dinner Company. Kau taulah kalau sakit gigi ni benda kecik pun boleh buat kau angin.

Mungkin sebab tu birthday kali ni aku rasa sangat alone. Lately aku kerap tak sihat. Dan bila sakit, takde tempat mengadu, rasa sepi sangat. Betullah orang kata bila sakit ni emosi senang terganggu. Lagipun aku stress jugak kat tempat kerja dengan perangai colleagues aku, so tu pun antara punca aku selalu turn on Bitch Mode.


So, Happy Birthday to me! Still ugly, still single, still waiting for Liverpool to win the league. Kah kah.

 Kek dari kengkawan opis.

3. Minor surgery wisdom tooth. Again

Sebab sakit gigi dah tak tertahan, aku pun book untuk operate gigi bongsu belah kiri aku di klinik sama aku buat braces. Senang coz diorang ada aku punya dental XRay. Kali ni Dr.I yang operate, bukan Dr.K. Kalau Dr.K mahu dia membebel berkilo-kilo sebab saja lambatkan operate. Salah aku jugak kan, benda dah sakit dari tahun 2015 tapi takut punya pasal, elak memanjang.

Mula-mula, Dr.I check dulu dan tanya samada aku ada rasa sakit ke tidak. Sakitlah doc, tak sakit tak datang. Haha. Compare tu belah kanan, gigi bongsu belah kiri tertanam lebih dalam dan melalui saraf. Aku punyalah tak tahan, aku cakap je dengan doktor tu yang aku sanggup operate hari yang sama instead of makan ubat dan datang balik. Diorang siap mintak aku sign permission form. Pergh..serius ka? Macam nak operate jantung siap kena sign bagai.

Operate kali ni lebih teruk dari yang first time. Dr. I kata dekat tempat gigi bongsu berlaga dengan geraham tu dah bernanah, tu sebab sakit. Masa dia inject bius, ngilunya rasa nak menangis. Tapi Alhamdulillah, lepas hampir sejam, minor surgery aku pun berakhir. Ah..leganya. Turun dari kerusi kepala rasa pening. Call adik aku suruh amik.

Credit info and image : Source

Balik tu aku terus demam. Demam urat orang tua-tua kata. Sampai muntah-muntah sebab perut masuk angin. Dah nak makan tak lalu. Pipi dan rahang kiri bengkak dan tak boleh bergerak, terpaksa tuam dengan ais. Masa tu risau sebab teringat dalam permission form tu ada mention yang since gigi aku melalui saraf, ada kebarangkalian saraf terpotong dan rosak kekal. Salah sendiri jugak, tak menyempat.

Demam kali ni aku memang kronik, tapi mujurlah aku operate hari Khamis dan dapat dua hari MC. That's why aku kata proses penyembuhan lagi sakit dan lagi lambat dari operate belah kanan 2 tahun lepas. Last time aku takdelah sampai demam.

Syukur, kebetulan adik-adik aku balik weekend tu, so dioranglah tempat aku bermanja. Ambilkan bubur, bancuhkan glucose, make sure ice pack sentiasa ada dalam fridge. Bersyukurlah Sal, ramai lagi sayang kau.

Ambil masa hampir 5 hari untuk rahang aku kembali flexible dan boleh mengunyah seperti biasa. Syukur takde side effect. Dalam hal ni, penting cari klinik gigi yang dentist dia cekap dan ada tauliah. If tak confident, buat dengan kerajaan.

Read more : Cabut gigi bongsu : Q&A

4. Atuk masuk hospital

Belum kebah demam aku, dapat wasap dari group sepupu yang atuk aku masuk hospital kat Muar. Sebab badan dah tak larat sangat, aku bagitau kat sepupu dan pakcik aku yang lain yang aku akan balik  kemudian.

Nak menangis rasa tengok keadaan Atuk. Berat dah tinggal 38kg. 

Baik je demam aku terus balik kampung. Alhamdulillah,  Atuk aku dah discharge dan sekarang ada kat rumah makcik aku kat KL.

5. Bukak jahitan dan braces review 

Balik KL, pergi bukak jahitan operation gigi bongsu belah kiri dan tukar powerchain. Powerchain yang dipasang kali ni lebih tebal. Seminggu aku tak boleh mengunyah.

6. Holiday with BFFs

Stress kerja tahap aku perlukan vacation lebih dari segala-galanya. Aku penat. Kali ni dalam negara je. Nasib baik time ni dah boleh makan macam biasa. If not, rugilah kan.


7. Demam. Again

Teruk betul antibodi aku. Bulan ni je dah 2 kali demam

8.Pesta Buku KL @ PWTC 28 April-7 May 2017

Aku akan bertugas di sana. Kalau jumpa tegur lah ye. Boleh akak perasan blogger famous, padahal sendu. Haha.

Sekian kisah April. Wayang pun tak sempat tengok bulan ni.

Cabaran kerja company besar. Sorang dua buat taik, everyone yang bernaung bawah nama M**** P**** kena sumpah dengan rakyat Malaysia. Dah takde duit, lagi mintak kena saman. Bikin malu je.  Masin mulut korang, company ni kena saman sampai lingkup, kenalah aku dan ribuan lagi cari kerja lain. Nilah orang kata kerana nila setitik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com