Friday, 25 November 2016

Tempozan - Part 2 - Autumn in Kansai

Bersambung dari SINI

Petang tu, lepas dah kenyang, kitorang bergerak ke Osaka Aquarium Kaiyukan. Osaka Aquarium terletak berhampiran dengan stesen tren Osakako. Hari pertama ni kitorang guna Osaka Visitor's Ticket (OVT) bernilai 550 yen. Pass ni boleh guna seharian,  unlimited ride bas dan tren (kecuali tren JR) dalam kawasan Osaka dan boleh dapat diskaun untuk hampir 30 attraction.

Yang bestnya Hiro, tuan rumah kitorang bekalkan kitorang dengan pocket Wi Fi, so senang nak gunakan Google Maps. Terutama dari stesen tren ke attraction yang kita nak pergi. Sebab kadang-kadang signboard 'hilang'. Tapi nak tanya orang pun senang jugak. Sebab orang Jepun ni friendly dan helpful.

Contohnya, nak ke stesen Namba dari rumah kitorang. The thing is, area rumah kitorang ni jalan kecik je dan merupakan kawasan yang padat. Bukan takat rumah, tapi ada restoran, kedai baju, minimart, kelab malam, hotel bajet, hotel mewah..semua dekat-dekat. You think KL is messed up? Hahaha. Sini lagi pening. Dengan bantuan orang awam, kami berjaya cari jalan ke stesen Namba. Tapi kali ni masuk ikut entrance lain. Tak kisahlah kan, janji jumpa subway.

Pengalaman kali pertama naik subway di Jepun. Orang Jepun ni berdisiplin. Kalau nak kena pandang pelik, cubalah tak beratur. Lepas tu diorang sabar bagi orang keluar dulu. Nak hilangkan boring dalam train aku suka tengok poster iklan diorang pastu cuba teka tu iklan apa.


Tak semua station ada announcement in English. Kena alert jugak. Sedap betul dengar suara awek Jepun. Lembut je. Hujung ada des, des. Bukan deh tau..tu Jepun kacuk Kelantan.


Turun je stesen Osakako, ikut sahaja signboard ke Kaiyukan. Dari jauh dah nampak Ferris Wheel Tempozan ni.



Dah sampai Aquarium, beli tiket dulu. Harga 2,300 yen. Aquarium ni dekat pelabuhan. Memang sejuk disapa angin bayu membawa diriku. Dari Aquarium ni, ada feri yang link ke USJ, 15 minit sahaja.

Memandangkan kitorang pergi hari Khamis, so orang tak berapa ramai walaupun dah lewat petang.

Kaiyukan ni one way affair. Mula-mula masuk tu dah kagum dengan display diorang. Kalau ikut official website, ada lebih kurang 300 spesis hidupan dipamerkan di sini. 


Ikan paus ngan jerung pun ada.  Aku dok membayangkan apalah jadi kalau ikan-ikan ni mengamuk pastu langgar cermin tu sampai pecah. Erm..tulah akibat banyak sangat tengok movie.


Susah nak ambil gambar segala jenis ikan yang ada tapi bagi aku Kaiyukan ni memang impressive. Kalau kalian pencinta haiwan bolehla singgah.

Cermin yang digunakan memang tebal. Patutlah kepala pening bila tengok lama-lama.

Lama jugak kitorang dalam Kaiyukan ni. Hampir dua jam. Keluar  tengok langit dah gelap sebab pukul 5 dah malam. Kesejukan pun dah mula mencucuk tulang. Apa lagi, berlari masuk Tempozan Marketplace betul-betul sebelah Kaiyukan. Aku pernah baca kat sini selalu buat food fair lah, jual local arts lah, tapi mungkin sebab weekdays, apa pun takde. Nak singgah makan kat food court pun tak nampak apa yang halal dan diyakini. Dalam ni ada indoor Legoland, so peminat Lego can go check it out.

Awal lagi nak beli souvenir. Tapi sebenarnya takde mood shopping pun


Keluar Marketplace nampak Ferris Wheel. Ferris Wheel ni masuk kategori 'tak confirm pergi', kalau tak memang kitorang ambil Osaka Amazing Pass 2 Days, boleh masuk free. Selain dari faktor cuaca, faktor keletihan dan tetiba ketaq lutut pun diambil kira. So, kitorang just pakai OVT je. Tu pun aku tak perasan, pakai OVT boleh dapat harga 700 yen. Kitorang bayar 800 yen.

Aku ni takut jugak naik Ferris Wheel gini. Dahlah IN, ND ngan NS ajak naik yang transparent car. Bayangkan boleh nampak bawah. Roller coaster takpe, sebab laju. Ferris Wheel ni slow kemain. Terseksa jiwa raga nak habiskan satu round. Time giliran kitorang dah start hujan renyai. Tapi masa kat dalam tu takdelah rasa goyang. Mungkin sebab kitorang duduk statik. Keras je situ. Dari dalam ni boleh nampak area Tempozan dari atas. Boleh nampak betapa padatnya rumah-rumah di Jepun. Lagi best, boleh nampak betapa advance jaringan jalan raya dan keretapi diorang. Tetiba hakak teringat cerita Ultraman. Kah kah.

View dari dalam Ferris Wheel

Habis satu round, aku tanya travel mate aku, nak ke mana? Ada lagi tempat dalam itinerary kitorang hari tu iaitu Dotonbori dan Shinsaibashi Streeet, tapi masing-masing dah keletihan. Lapar pun ye jugak. Biasalah, cuaca sejuk. Dahlah excited nak keluar sampai lupa bawak bekal.

Dari Ferris Wheel, kitorang jalan balik ke Osakako train station. On the way tu singgah mini market tengok apa yang boleh dimakan. Kat Jepun ni nak beli ayam or daging memang a big no no lah, tak tau status halal cmane. Tapi kalau nak beli seafood dan sayur OK je. Paling penting....jangan convert. Hihi.

Dalam train on the way ke Hommachi, ada this guy from Malaysia tegur. Sakan lah kitorang borak. Dia datang Osaka ngan member, tapi dia keluar sorang je. Dia suggest tempat makan halal kat Kyoto dan kat mana shopping best. Hambik kau, dia belikan beg LV untuk mak dia OK! Dia kata pre-loved. Aku rasa dia beli first hand sebab beg kertas pun tulis LV tapi nak merendah diri. Lupa nak tanya nama dan nombor telefon. Hehehe.

Kitorang selamat sampai ke Namba, dan kali ni berjaya jumpa exit yang sepatutnya. Yay!! Ikut print out Google Street View yang Hiro dah buatkan. Still ada sesat sikit, tapi takdelah makan masa macam waktu sampai.

Sampai rumah, mandi dan makan. Almaklumlah tak mandi dari KL. Kah kah..tak senonoh perangai. Negara sejuk bolehlah kan!

Dah kenyang, apa lagi mau bikin. Tidurlah kan. Hari kedua di Osaka, lagi banyak nak terjah ni.

Jumpa next entry. Thanks for reading!

37 comments:

  1. Ini lah satu mende best ttg japan... beli satu pass leh dpt byk diskaun...

    ReplyDelete
  2. Terbaik lah siap poket wife... oppss wifi.. ha ha ha... dah mcm doremon lak...

    ReplyDelete
  3. Kalu lah USJ subang jaya ada feri.... ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada feri boleh kurangkan jam..hihi

      Delete
  4. Tempozan bukan tempoyak... he he he

    ReplyDelete
  5. Serius cantik view dekat ferris wheel.. huuuu bestnyaaa

    ReplyDelete
  6. Bestnya sal jalan tengok tempat orang 😀

    ReplyDelete
  7. Gigih study...

    Harap2 nnt ada rezeki sampai.

    Insya Allah

    ReplyDelete
  8. ye ke LV pre loved? ada bau2 musykil di situ hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..mana ada beli preloved beg tulis 'LV'

      Delete
  9. mn lg bsr dgn aquaria kt klcc tu?

    ReplyDelete
  10. snggup tak mndi nak jln2 kat jepun dulu..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mandi nanti bersiap terus jadi lambat..haha

      Delete
  11. tak bnyk gmbar dlm aqurium tu, mn lg best aquria KLCC ke aqurium jepun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena g aquaria dulu baru boleh compare.hihi

      Delete
  12. hahaha kot jmpa lagi, kena la mnx nombor. pe lagi :P

    kita x boleh naik ferris wheel. takut tinggi

    ReplyDelete
  13. sekali baca macam tempoyak dah. cantik tempatnya tu sis

    ReplyDelete
  14. banyaknya fantasi.. pengaruh kartun Jepun ni.. haha

    ReplyDelete
  15. beg LV pre-loved ? tu pun riban.. tapi siap dengan kertas printed tu.. low profile nya

    ReplyDelete
  16. Nasib baik ada google street view banyak membantu kalau travel macam ini kan Sal
    Tapi kalau kakak tak berani:)

    ReplyDelete
  17. Wah nanti share tempat makan halal kat kyoto eh. Hopefully japanese local food. Salu jumpa kedai halal kat japan mesti kedai indonesian.. Masa tu teringin sgt nak makan local food tp x tau..

    ReplyDelete
  18. Teringin nk repeat Japan tp exchange rate tnggi bebenor..best dpt byk diskaun..

    ReplyDelete
  19. Kadang pening juga baca mengenai Arah Jalan selepas turun train.

    Yelah tak pernah sampai memang la pening kan...

    Kalau ke sini satu hari nanti...Boleh buat guide entri ni

    ReplyDelete
  20. Hakak rasa kalau hakak gi jalan oversea tak ikut pakej akak cuma ulang alik airport - hotel je kot Sal tak kemana haha....
    Sal rugi ko tak mintak no phone, manalah tau dapat LV jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..kan. dapat second hand pun takpe. Merasa jugak

      Delete
  21. Haih lah jepun! Bestnya kalau dapat ke sana. Sekarang baca pengalaman sal yang dah ke sana jela :)

    ReplyDelete
  22. kami tak jumpa kedai makanan halal disana. sib baik bawa cukup bekalan..
    ye.. LV preloved di sana murah. murah pun tak terbeli juga..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai halal kitorang goggle dari kat malaysia lagi..huhu.samalah, tak shopping beg LV mahupun Anello

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com